Ambasador Ruske Federacije u Bosnii Hercegovini Igor Kalabuhov demonstrativno je napustio svečanost u Brčkom povodom 22 godine od proglašenja Brčkog distriktom BiH.

Kada je ambasador Evropske unije Johan Satler (Johann Sattler) krenuo govoriti o ruskoj agresiji na Ukrajinu, Kalabuhov je demonstrativno ustao i ljutito izašao. Satler je govorio da je Putinov napad sramotni čin agresije i da ga demokratski svijet najoštrije osuđuje. Sve je to Kalabuhov mogao jasno čuti.

Sada su se oglasili iz Ruske ambasade u našoj zemlji.

– Još jednom željeli bi zahvaliti vlastima Brčkog za izraženo gostoprimstvo povodom 22. godišnjice proglašenja Distrikta Brčko BiH – 8. marta.

Revoltirani smo zbog toga da ovo gostoprimstvo nije bilo ispoštovano od strane šefa delegacije Evropske unije u BiH Johana Satlera koji je u svom govoru tokom svečane akademije u neprihvatljivim i provokativnim formulacijama dopustio izjave koje nemaju nikakve veze sa spomenutom temom.

Nažalost u takvim okolnostima bili smo primorani da napustimo događaj.

Čestitamo rukovodstvu i građanima Brčkog važan datum i vjerujemo da će se naša praktična saradnja razvijati ubuduće – poručeno je iz ambasade Rusije u našoj zemlji.

(avaz)