Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić ugostio je danas NJ.E. Andersa Hagelberga, ambasadora Kraljevine Švedske u BiH. Posjeta ambasadora Hagelberga Bihaću bila je prilika da se još jednom potvrdi odlična saradnja Grada Bihać i ostalih lokalnih zajednica u USK-a sa švedskom vladom i brojnim institucijama i organizacijama iz Švedske.

Pored aktualnih tema na današnjem sastanku nezaobilazno pitanje bila je i migrantska kriza koja je pogodila Grad Bihać, a prema riječima gradonačelnika Fazlića, samo zajedničkom koordinacijom svih državnih institucija, te podrškom EU i ostalih međunarodnih organizacija, pitanje migrantske krize koja je najviše pogodila Grad Bihać i Općinu Velika Kladuša, može se stabilizirati i staviti pod kontrolu.

„Već mjesecima smo bez konkretne i vidljive podrške institucija naše zemlje koji su zaduženi za pitanje migranata i bojim se da će u ovom tranzicijskom periodu nakon izbora i formiranja novih vlasti, ta pomoć biti još manja i očekujem da upravo zemlje EU, među kojima je i Kraljevina Švedska pomognu građanima Bihaća da se sami ne nose sa ovom krizom. Zahvalio sam ambasadoru Hagelbergu na podršci i spremnosti da se uključe shodno svojim mogućnostima u rješavanje ovog problema„- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Ambasador Hegelberg zahvalio je gradonačelniku Fazliću na izlaganju i naporima koje predstavnici Grada ulažu kako bi pronašli rješenje za migrante i izbjeglice kojima je neophodna zaštita. Hagelberg je danas obišao nekoliko kampova i smještajnih centara u Bihaću i Velikoj Kladuši.

„Humanitarne potrebe su očite i potrebno je uložiti zajedničke napore. U toku našeg današnjeg razgovora naglasak je stavljen na odgovornost državnih institucija i potrebu da se unaprijedi koordinacija u iznalaženju rješenja za trenutnu situaciju. Izlaganje gradonačelnika Fazlića poslužit će nam kao dobra osnova za naše dalje razgovore sa predstavnicima vlasti u BiH i sa međunarodnom zajednicom. Vrlo sam sretan što EU pruža podršku državnim institucijama u izvršavanju njihovih obaveza.“- kazao je Hagelberg.