Ambasadori Kraljevine Holandije u Bihaću: Evropska unija čini što može kada je u pitanju problem migranata


Da migrantska kriza na području Grada Bihaća i Općine Velika Kladuša svakodnevno privlači pažnju brojnih međunarodnih organizacija i zemalja EU potvrđuje i zajednički posjet ambasadora Kraljevine Holandije u BiH i Hrvatskoj Gradu Bihaću.

U razgovoru sa bihaćkim gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem, NJ.E. Reinout Vos i Henk Voskamp, ambasadori Kraljevine Holandije u BiH i Hrvatskoj, informisali su se o aktuelnoj situaciji sa migrantima u Bihaću i stanjem u gradu Bihaću kao lokalnoj zajednici koja trpi ekonomske štete i narušenu sigurnosnu situaciju.

„Posjetu dva holandska ambasadora našem gradu iskoristio sam da još jednom ukažem na problem s kojim se skoro godinu dana borimo. Kazao sam da Bihać ne može i ne smije ostati sam u ovoj krizi i da očekujemo pomoć i podršku zemalja EU, ali prvenstveno pomoć i podršku državnih institucija. Do sada smo samo imali čuđenja bez konkretne pomoći i poteza koji bi građanima Bihaća poslali poruku da imaju državne institucije koje će voditi brigu o smještaju migranata, lokaciji za njih i svim ostalim aktivnostima oko migranata“- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Kraljevina Holandija kroz ambasadore u našoj zemlji i Hrvatskoj prati situaciju sa migrantima koji borave u Bihaću i Velikoj Kladuši, a prema riječima ambasadora Vosa, Bihać kao lokalna zajednica učinio je maksimum kada je u pitanju migrantska kriza u proteklih deset mjeseci.

„Evropska Unija čini što može kada je u pitanju ovaj problem u BiH i ova kriza se može rješiti uz kvalitetan nadzor granica i sprečavanje ulaska, te zbrinjavanje u skladu sa međunarodnim normama onih migranata koji ipak uspiju preći granice i uđu u BiH“- istakao je ambasador Vos.16

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...