Ambasadorica Čolaković i predsjednica holandskog Senata o evropskom putu BiH

Vijesti.ba

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Holandiji Mirsada Čolaković sastala se 15. marta s predsjednicom Senata Kraljevine Holandije Ankie Broekers-Knol s kojom je razgovarala o evropskim i euroatlantskim integracijama BiH te aktuelnim aspektima vanjske politike Holandije.

Čolaković je naglasila da BiH nastavlja reformske procese i potrebne aktivnosti koje su uslov za članstvo u Evropskoj uniji. S tim u vezi istakla je da je naša zemlja prošli mjesec dostavila Briselu odgovore na dodatna pitanja Evropske komisije, te izrazila očekivanje da će tokom ove godine BiH dobiti kandidatski status za članstvo u EU.

Naglasila da je da bi dobijanje kandidatskog statusa dalo novi podsticaj BiH za dalje aktivnosti.

Ambasadorica Čolaković je navela da je podrška Holandije reformskim procesima u BiH uvijek bila konstruktivna, te izrazila nadu da će podrška za proširenje EU i uključivanje zemalja zapadnog Balkana naići na razumijevanje unutar struktura vlasti u Holandiji.

Predsjednica Senata Ankie Broekers-Knol je istakla da su budućnost transatlantskih odnosa i Evropske unije, nakon Brexita, prioritetna pitanja za sve nivoe vlasti Holandije, pa tako i za Senat.

Također je navela da su predstojeći izbori za Evropski parlament od posebnog značaja jer nose izazove koji su povezani sa Brexitom, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(Vijesti.ba)

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...