Stav Sjedinjenih Američkih Država o BiH nije promijenjen, Vašington BiH doživljava kao jedinstvenu i okrenutu euroatlantskim integracijama, kazala je ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild (Thomas-Greenfield).

Entiteti u Bosni i Hercegovini
– Entiteti u Bosni i Hercegovini nemaju budućnost izvan države – poručila je Grinfild.

Ona je ovo kazala danas na raspravi u Vijeću sigurnosti UN-a, nakon što je visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) predstavio svoj najnoviji izvještaj o našoj zemlji.

– Posvećeni smo tome da je BiH demokratska i nezavisna država sa teritorijalnim integritetom. Sada je vrijeme za obnovljeni fokus i akciju s ciljem ispunjavanja ovih planova. Kao prvo i najvažnije je borba protiv korupcije koja prijeti vladavini zakona u BiH – istaknula je.

Dodala je da je jedan od prioriteta BiH borba protiv korupcije.

– Rezultat te korupcije je da zemlja gubi talentirane mlade ljude koji idu u zemlje gdje imaju veće šanse – istakla je Tomas-Grinfild.

EU standardi
Prema njenim riječima, nakon korupcije, druga najveća prepreka za napredak su političari “koji se fokusiraju na etnonacionalističke ciljeve”.

Kako je kazala, vrijeme je da se BiH približi EU standardima.

– Slažemo se sa Valentinom Inckom da bi se Federalna vlada trebala oformiti bez ikakvog odlaganja – poruka je ambasadorice SAD u UN.

(avaz)


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: