Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) izjavio je da je njegov susret s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u okviru višednevne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, važan za postizanje sporazuma i da predstavlja – “historijski uspjeh”. On je dodao da su mu Amerikanci obećali stotine miliona dolara nakon postizanja sporazuma s Beogradom.

Govoreći hronološki o sastancima koje je imao u Bijeloj kući, Tači je rekao da se s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sastao uz posredovanje specijalnog izaslanika američkog predsjednika za dijalog Ričarda Grenela (Richard Grenell), a prisutan je bio i savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brajen (O’Brienom).

– Ovaj sastanak je važan iz više razloga, jer označava snažan povratak SAD u procesu traženja konačnog rješenja za sporazum između Kosova i Srbije. Vašington bi u tome preuzeo ključnu ulogu – rekao je Tači, javila je televizija Klan Kosova.

To je, kazao je, historijski uspjeh.

– Sastanak označava spremnost da se proces nastavi nakon godinu ili više dana – rekao je Tači.

Dodao je da je susretom s Vučićem u Bijeloj kući povećana vjerovatnoća da se to zaista može dogoditi.

– Posvećenost naših američkih prijatelja Kosovu i postizanju konačnog sporazuma vodi miru za Kosovo i Srbiju, a okončanje procesa dijaloga i mogućnost da Srbija prizna Kosovu članstvo u Ujedinjenim narodima i otvaranje sigurne perspektive da Kosovo što prije postane član NATO-a – rekao je, između ostalog, Tači.

On je kazao da je u Pentagonu dobio punu podršku za tranziciju Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku, kao preduvjet za članstvo u NATO-u.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "http://connect.facebook.net/hr_HR/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Amerikanci obećali stotine miliona dolara pomoći, ovo je historijski uspjeh / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.