Došla sam u SAD 1996. godine sama, u jednu veliku neizvjesnost i nisam znala šta me u životu čeka, danas se nalazim u situaciji da mi se lično obraća najmoćnija osoba u svijetu – predsjednik SAD Džo Bajden, kazala je Amra Šabić-el-Rejes.

Da je Amra Šabić-el-Rejes (El-Rayess) dobila pismo od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena (Joe Biden) je obišla region.

Posebno su ponosni Bosanci i Hercegovci jer je Šabić-el-Rejes, profesorica i naučna istraživačica na Univerzitetu “Columbia”, Bišćanka, koja je upravo zbog ratnih dešavanja napustila svoju domovinu i život izgradila u dalekoj Americi.

Je li moguće
Pismo američkog predsjednika se odnosi na njenu knjigu “Mačka kojoj nikad nisam dala ime: Istinita priča o ljubavi, ratu i preživljavanju”, koja govori o agresiji na BiH od 1992. do 1995. godine, s akcentom na njen rodni grad Bihać, a koja je na Bajdena ostavila snažan utisak nakon čitanja.

Ubjeđenja sam da je sve u životu moguće uz veliki rad, trud i odricanja. Također, izuzetno sam zahvalna predsjedniku Bajdenu na posvećenoj pažnji mojoj knjizi, mom radu i naravno mojoj voljenoj Bosni i Hercegovini jer je naglasio da Amerika nastavlja rad na prosperitetu i sigurnosti BiH. Mene su naročito emotivno dirnule njegove riječi da sam ja u njegovim očima dio ideje koja čini Ameriku i da se raduje tome da zajedno sa mnom napiše naredno poglavlje američke priče. To su riječi kojima predsjednik SAD odaje ogromno priznanje, ne samo mom radu i meni kao osobi, koja je nekad bila nečija meta samo zbog toga što sam Bošnjakinja, nego i ideji o jednakosti među ljudima – rekla je Šabić-el-Rejes i dodala:

Djeca ne uče istu historiju niti se igraju zajedno
– Želim za kraj naglasiti i to da sam s predsjednikom Bajdenom u svojoj prethodnoj komunikaciji podijelila da me jako brine etnička podijeljenost u Bosni i Hercegovini gdje djeca više ne uče istu historiju niti se igraju zajedno. Napomenula sam da je nemoguće ostvariti prosperitet i stabilnost BiH dok mnogi i dalje poriču genocid i slave ratne zločince poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Zbog toga sam zamolila predsjednika Bajdena da aktivno pomogne u građenju multietničke, funkcionalne i građanske BiH s nadom da će jednog dana i on zajedno sa svojom suprugom, dr. Džil Bajden (Jill Biden), posjetiti upravo takvu BiH kakvu mnogi danas žele.

(avaz)