Asocijacija kompozitora – muzičkih stvaralaca (AMUS) organizirala je dodjelu priznanja za 2018. i 2019. godinu. 

U sarajevskoj Vijećnici okupila se muzička scena, od mlađih do onih starijih generacija. A čitavu atmosferu upotpunili su orkestar, koji je klasičnom muzikom zabavljao goste, tri kulturno-umjetnička društva, hor “Naša djeca” te je izveden i baletni performans. 

Iz AMUS-a su poručili da su ciljevi kojima streme – postavljati kriterije i imenovati najbolje.

Među laureatima su i Dino Merlin, Goran Bregović, Zijad Lipovača…

Priznanje „Fra Grgo Martić“, za promociju muzike naroda u BiH, za 2018. godinu dobili su Džemaludin Latić i hor “Pontanima”, dok je za 2019. godinu dobitnik jedan od najpoznatijih kompozitora s Balkana Goran Bregović Brega.

Nagradu „Kemal Monteno“, za autorsko stvaralaštvo u području zabavne/popularne muzike, dobili su Zlatan Fazlić Fazla, Mirko Šenkovski Geronimo i grupa “Letu štuke”.

Nagrada „Slobodan Bodo Kovačević“, za autorsko stvaralaštvo u oblasti instrumentalne muzike, za 2018. godinu dobili su Almir Hukelić Aka i Sead Lipovača Zele, a za 2019. godinu dobio je Emir Mejremić.

Priznanje za najboljeg mladog autora, koja nosi simboličan naziv „Dražen Ričl“, dobili su grupa “Helem nejse” te Damir Galijašević.

Dino Merlin jedan je od dobitnika nagrade „Oskar Danon“, za afirmaciju položaja muzičkih autora i muzičkih autorskih prava u BiH.
 Nagradu za životno djelo za 2018. godinu posthumno dobio je Husein Kurtagić, a preuzela je njegova supruga Fatima Kurtagić s unukom. Isto priznanje za 2019. pripalo je Ljubici Berak.  

Ipak, neke od najvećih bh. zvijezda poput Brege, Merlina, grupe “Letu štuke”, nisu prisustvovale dodjeli AMUS-ovih priznanja koja su dodijeljena u deset kategorija. 

Među gostima bili su i Davor Sučić, alijas Seho Sexon, Enver Šadinlija, Sejo Pitić, Dr. Zoo, Nazif Gljiva…


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – AMUS dodijelio nagrade Dini Merlinu, Goranu Bregoviću, Zeletu Lipovači… / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.