Evropu i Balkan posljednjih dana potresa navodni “non-paper” slovenačkog premijera Janeza Janše u kojem se predlaže novo prekrajanje granica na Balkanu i između ostalog raspad Bosne i Hercegovine.
Sarajevo je odmah burno reagovalo, Skoplje također, a u Briselu se o Janšinom non-paperu i dalje priča kao o dokumentu čije postojanje nije potvrđeno.

Kako za Glas Amerike objašnjava izvještač iz Brisela Dušan Gajić, u jednom trenutku je nezvanično potvrđeno, a zatim i demantovano njegovo postojanje.

– Ja mislim da se ovo još ne shvata previše ozbiljno, da tako kažem, kao neka inicijativa koja zaista ima težinu i koja će zaista dovesti do nekih formalizovanih razgovora ovdje u EU o mogućoj promjeni granica i sličnim pitanjima. Rekao bih da se ovdje u Briselu ovo postojanje ‘non-papera’ za sada zanemaruje, gura u stranu, ‘ima još vremena do početka slovenačkog predsjedavanja, pa ćemo vidjeti šta će do tada biti’. I da se prije shvata u kontekstu toga šta će sve donijeti slovenačko predsjedavanje”, ističe Gajić.

Za bivšeg diplomatu Srećka Đukića prilično je izvjesno postojanje “non-papera”, u kojem, prema njegovim riječima, evropska desnica preko slovenačkog premijera Janeza Janše pokušava da proturi i ispita teren za ovakve ideje. Ona je primamljiva za one koji bi željeli da ponovo žare i pale na teritoriji bivše Jugoslavije, kaže Đukić.

“To je jedno ponovno prizivanje onih krvavih devedesetih godina. I to upravo sada kada se nalazimo, rekao bih, pred završnim akordom te jugoslovenske tragedije, dovođenja problema koji postoje u BiH i između Beograda i Prištine do njihovog logičnog kraja”.

Očit je snažan nalet evropske desnice koja pokušava da razgradi sve ono što je do sada urađeno na Balkanu – od Daytonskog do Kumanovskog sporazuma i zbog toga je, prema riječima Đukića, očekivana snažna reakcija svih relevantnih činilaca na zapadnoj hemisferi.

– Svakako da su SAD one koje se u krajnjoj liniji pitaju za sve ono što se dešava na teritoriji bivše Jugoslavije. Uostalom, one su i tvorci Daytonskog sporazuma, koji je donio konačno mir u BiH, one su i tvorci Rezolucije 1244 i Kumanovskog sporazuma. SAD su tvorci i sporazuma sa Sjevernom Makedonijom, tako da mislim da ta alternativa koju su dali podvesti dobrovoljno Slovenci – nema nikakvu šansu – govori Đukić.

Briselu je više od samog non-papera sporan i način na koji sa Evropskom unijom komunicira slovenački premijer Janša, ukazuje Dušan Gajić.

– Za mnoge u Briselu je to glavno pitanje i ovo se vidi kao još nešto što dolazi u tom kontekstu raznih problematičnih stavova koje je Janša u posljednje vrijeme iznosio, njegovog otvorenog sukoba s dijelom briselske nomenklature, sa ljudima iz Evropskog parlamenta, sa medijima. Janša je jedan od rijetkih premijera u EU koga je i Evropska komisija javno osudila zbog nekih izjava i stavova koji se odnose na slovenačke medije – podsjeća sagovornik Glasa Amerike.

Srećko Đukić je mišljenja da su ideje iznesene u slovenačkom “non-paperu” osuđene na neuspjeh.

“Ne bih isključio Rusiju iz slovenačkog paketa i slovenačkog ‘non-papera’, imajući u vidu njene ambicije na Balkanu. U Srbiji posebno, a također i u BiH i Republici Srpskoj”.

Kako kaže Dušan Gajić, Brisel već skeptično gleda i Slovenija bi mogla da ima probleme sa Unijom. Prema njegovim riječima, od budućeg predsjedavajućeg Evropskom unijom se očekuje da djeluje u duhu stabilnosti i konsenzusa, bez potpirivanja problematičnih i toksičnih tema.

– A promjena granica svakako spada u toksične teme – zaključuje Dušan Gajić.

Izvor: Vijesti.ba


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: