Laboratorij Instituta: Urađene mikrobiološke i hemijska analize vode
Analize pokazale: Voda u školama zagađena bakterijama

Svaki četvrti uzorak u školama u ZDK mikrobiološki je nezadovoljavajući

Autor: D. PAŠALIĆ

Svaki četvrti uzorak vode u školama u Zeničko-dobojskom kantonu mikrobiološki je nezadovoljavajući, odnosno zagađen bakterijama. 

Neadekvatni uvjeti

Ovo su podaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica iz kojeg ističu da su nedovoljna zdravstvena ispravnost vode i neadekvatni sanitarni uvjeti povezani posredno ili neposredno sa oko 80 posto bolesti.

Nermin Rondić iz Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu zabrinut je zbog činjenice da bakteriološke analize iz godine u godinu pokazuju sve lošije stanje.

– Tako je u posljednje dvije godine gotovo svaki četvrti ispitani uzorak bio bakteriološki neispravan. I sa stanovišta hemijskih analiza, svaka deseta je pokazala da je voda neispravna – kazao je Rondić.

Katastrofalno je i stanje s vodom za piće iz lokalnih vodnih objekata. Prema podacima o vodi iz deset od dvanaest općina (nije bilo analiza za Doboj-Jug i Žepče, op. a.), od ukupno 574 uzorka njih 491 ili 85,5 posto je pokazalo da voda ne udovoljava standardima po mikrobiološkoj, a 154 ili 26,8 posto po hemijskoj analizi.

Iz Instituta su naglasili da je u ZDK tokom 2018. godine svaki četvrti školski objekt imao mikrobiološki nezadovoljavajuću vodu, a svaki peti uzorak iz školskih objekata “pao” je na hemijskoj analizi.

 Direktna prijetnja

– Rezultati svih analiza dostavljeni su nadležnima na daljnje postupanje. U slučajevima gdje su rezultati predstavljali direktnu prijetnju po zdravlje od nadležnih se zahtijeva hitno postupanje – poručili su iz Instituta.


Kako popraviti stanje  

– Da bi se popravila postojeća sanitarno-higijenska i nesigurna epidemiološka situacija te eliminirali faktori koji neprestano prijete da ugroze zdravlje stanovništva, potrebno je poboljšati nadzor nad zdravstvenom ispravnošću vode iz lokalnih vodnih objekata, hitnu sanaciju lokalnih vodnih objekata i lokalnih objekata za uklanjanje i dispoziciju tečnih otpadnih materija, preferirajući izgradnju septičkih jama, te regulirati područja sanitarnih zona oko vodozahvata gradskih vodovoda i sanaciju ovih područja po zakonskim propisima – ističe Rondić.

(Autor: Avaz)