Ananas je voće tropskog porijekla, a mnogim osobama postao je sastavni dio ishrane. Pronašli su ga evropski moreplovci davne 1493. godine na karipskom otoku Guadalupe. Nakon što su brojni pokušaji za uzgojem na evropskim prostorima završili neuspješno, španski i portugalski moreplovci su ga odnijeli u Aziju i Afriku, gdje se i danas uzgaja. Na svijetu postoji blizu 80 vrsta ananasa, a najveće plantaže nalaze se na havajskim otocima.

Naziv je preuzet od riječi ‘’nanas’’ koja potiče iz plemena Tupi, što znači ‘’izvrsno voće’’. Njegov rast je spor, otprilike dvije godine su potrebne da dostigne punu veličinu kakvu poznajemo.

Izvor je hranjivih tvari. Od vitamina posjeduje vitamin C, B6 I beta-karoten, a od minerala bakar, kalij, kalcij, magnezij i mangan. U ishrani ga možemo konzumirati na razne načine-sirovog, u kombinaciji sa drugim voćem, slanom ili slatkom hranom.

Njegovo antioksidantno djelovanje može zahvaliti zbog flavonoida i fenolne kiseline koju posjeduje u svom sastavu. Sadrži jako malo kalorija, jer 86% ananasa čini voda, 13% ugljikohidrati, a za razliku od avokada ne sadrži masti i proteine.

Pored spomenutih, također, sadrži i bromelain-enzim koji pomaže reakciju razgradnje bjelančevina u našem organizmu.

Najveći učinak za zdravlje postižemo sa upotrebom zrelog ananasa, a paleta prednosti koje nudi je ogromna.


Zašto je ananas prijatelj našeg organizma?

Saveznik dobre probave

Enzimi su tvari koje ubrzavaju hemijske reakcije, a ananas je bogat bromelainom-enzimom koji pospješuje probavu proteina.

Jača imunitet

Bogat je C vitaminom i sadrži 50% dnevne vrijednosti istog, koju trebamo unositi. C vitamin smanjuje razinu slobodnih radikala u organizmu i štiti stanice.

Štiti zdravlje kostiju

Mangan koji je glavni i odgovorni za razvoj snažnih kostiju i vezivnog tkiva i također se nalazi u sastavu ananasa i pomaže u prevenciji osteoporoze.

Smanjuje hronične upale

Bogat različitim vitaminima i mineralima direktno smanjuje rizik od nastanka bolesti, povezanih za hronične upale.

Još neke od prednosti ananasa:

1. Pomaže u borbi protiv upala na koži
2. Jača nokte
3. Pozitivno djeluje na poremećaje gastrointestinalnog trakta
4. Pomaže u smanjenju intenziteta bola

No, pored mnogih prednosti, nuspojave ananasa nisu isključene i u svemu treba zadržati mjeru. Prečesta konzumacija ananasa može uzrokovati:

1. Žgaravicu
2. Bol u stomaku
3. Mučninu i povraćanje
4. Trnce u ustima
5. Dijareju


Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – Ananas: Zvanični kralj voća – Azra Magazin / (azra.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.