Zbog pandemije koronavirusa početak rada prvog genetičkog savjetovališta u BiH ozvaničen je danas online konferencijom. Savjetovalište “Genetika”, sa sjedištem u Sarajevu, usko će sarađivati sa kolegama iz Genetičkog centra u Njujorku u SAD, kao i stručnjacima iz Njemačke, Hrvatske i Srbije. Zahvaljujući osnivaču, magistrici genetike Aneli Zorlak, osim genetičara, okupljat će i najbolje onkologe, pedijatre, hirurge i stručnjake iz drugih grana medicine.

– Moji prvi angažmani bit će da objasnim ljudima šta je u stvari “Genetika”, a kada to uspijem onda ćemo shvatiti koliko nam je ovako nešto bilo potrebno. Iako je ovo lijepa tema za bh. medicinu, ljudi će nam se obraćati zbog ne baš tako lijepih stvari. Danas je sve veći broj gubljenja ploda, a većina spontanih pobačaja povezana je sa genetičkim anomalijama. Tu će genetičari moći da pomognu. Takođe, u našoj okolini ćemo vidjeti da je sve više djece pogođeno različitim sindromima. Djeca sa Down sindromom imaju posebna mjesta u našim životima kad govorimo iz sentimentalnog ugla, ali iz naučnog aspekta postoje posebni procesi prevencije, različite analize koje se mogu uraditi. Od toga pa do mnogo kompleksnijih stvari, nasljednih oblika karcinoma i drugih oboljenja u kojima naša pomoć može biti značajna – kazala nam je Zorlak.

Učesnicima konferencije, stručnjacima iz BiH i svijeta, obratio se i ambasador Velike Britanije u BiH, Metju Fild (Matthew Field).

– Ako postoji jedna stvar koju smo naučili iz prethodnih čudnih, do sada neviđenih, 18 mjeseci, to je stalna važnost nauke i saradnje. Svijet se stalno suočava sa velikim izazovima, a saradnja na polju nauke će biti ključna za borbu sa svakim od njih – kazao je Fild.

Savjetovalište je otvorila prof. Lejla Hadžikadić – Gušić, onkološki hirurg iz SAD.

– Ovo je veliki korak za medicinu u BiH i regiji. Genetička analiza pacijenta i tumora je zaista budućnost liječenja karcinoma dojke, kao i drugih vrsta karcinoma, a jako je važan multidisciplinarni tretman pacijenta. Iz instituta u Šarlotu u SAD već godinama pokušavam da pomognem da se napreduje i ovim se otvaraju mogućnosti da se pomogne mnogim pacijentima. Ovo će pomoći i ljekarima da donose odluke, jer genetički nalaz pacijenta može promijeniti i hiriruško rješenje, vrstu kemoterapije i raznih tretmana, a omogućit će i buduća istraživanja koja nas samo mogu ojačati – istakla je Hadžikadić – Gušić.

(avaz)