Hedi Haura iz Indonezije ima samo četrnaest mjeseci i već više od pola svog života svakodnevno popije 1,5 litara kafe. Roditelji kažu da su prinuđeni da joj u flašicu stavljaju kafu jer nemaju dovoljno novca da kupuju mlijeko.

Anita i njen suprug Sarifudin rade kao nadničari i zajedno dnevno zarade jedve nešto više od dolara, što im nije dovoljno da pokriju ni najosnovnije životne potrebe. Hedi su počeli da daju da pije kafu kada je djevojčica jedva imala šest meseci.

-Nismo imali izbora, za mlijeko nemamo dovoljno novca. Svakog dana popije tri flašice pune skuhane kafe sa šećerom i ne šteti joj– tvrde roditelji.

Djevojčica, kako prenose lokalni mediji, zasad nema zdravstvenih tegoba. Šta više, razvija se kao i svako drugo zdravo dijete. Međutim, roditelji priznaju da često ima problema da zaspi i da se događalo da ostane budna čitave noći igrajući se.

Problem je i to što je djevojčica postala ovisna o kofeinu, te sama traži flašicu sa kafom i to nekoliko puta na dan.

Nadležni su reagovali tek nakon što se Anita požalila da, uprkos brojnim apelima, socijalna služba nijednom nije pomogla i dostavila potrepštine za dijete.

Sada bi trebalo da mala Hedi svakodnevno ima mlijeko, a ljekari i radnici Centra za socijalni rad strogo su zabranili roditeljima da djevojčici daju kafu.

 

Izvor vijesti: Šejla Lilić / azra.ba