Uz malo ekonomskih koristi nakon Brexita, 57 posto Britanaca, anketiranih u julu, smatra da je odluka o izlasku iz Evropske unije 2016. bila pogrešna, u usporedbi s 32 posto koji je smatraju ispravnom.

Više od polovice, njih 55 posto, glasalo bi za ponovni ulazak u EU, naspram 31 posto onih koji su rekli da bi bili za to da ostanu izvan Unije, ako bi se referendum održavao na dan anketiranja. Prije nešto više od dvije godine, u januaru 2021. godine, 49 posto anketiranih reklo je da bi glasalo za ponovno pridruživanje, a 37 posto bi bilo protiv.

Premijer Rishi Sunak rekao je u maju da Brexit donosi prednosti, navodeći politiku slobodnih luka i smanjenje PDV-a za koje je rekao da će pojeftiniti pivo i sanitarne proizvode.

63 POSTO BRITANACA SMATRA BREXIT NEUSPJEHOM

Ekonomisti kažu da slobodne luke, posebne zone koje sadrže porezne i carinske olakšice i pojednostavljene trgovinske propise, vjerovatno neće potaknuti britansku privredu, ali mogu imati ograničenu vrijednost kao alat regionalnog razvoja.

Britanska poslovna ulaganja jedva su porasla od sredine 2016., za razliku od drugih naprednih privreda. Dok ekonomisti koji podržavaju Brexit ukazuju na činjenicu da je kapital snažno rastao u godinama koje su prethodile 2016. i da je trebao usporiti, poslovne ankete ukazuju na Brexit kao jedan od uzroka stagnacije.

YouGov anketa na više od 2000 Britanaca pokazala je da 63 posto Brexit sada smatra više neuspjehom nego uspjehom, u usporedbi s 12 posto koji ga vide više kao uspjeh.

(Izvor: Hayat.ba)