Antivladin miting u Skoplju završen je danas oko 17.30 bez incidenta i građani se razilaze, ali je za aktiviste i pristalice opozicione Socijaldemokratske stranke Makedonije (SDSM) osigurano nekoliko hiljada ležaljki, vreća za spavanje i šatora u improvizovanom kampu koji se postavlja na bulevaru i travnatim površinama ispred Vlade, gdje će, kako je najavljeno, kampovati do ostavke premijera Nikole Gruevskog.

Lider SDSM-a Zoran Zaev, koji je bio posljednji govornik, rekao je da protest u Skoplju, kome je prisustvovalo nekoliko desetina hiljada građana, ta partija nije organizovala zbog vlasti nego zbog toga što traži slobodu u 21. vijeku, kao i da se protest neće završiti dok premijer Nikola Gruevski ne podnese ostavku.

Zaev je za govornicom koja je postavljena nedaleko od makedonske Vlade rekao da bi sve drugo osim ostavke za Gruevskog bilo kukavički čin, nakon svega što su građani čuli na 33 konferencije na kojima je SDSM od februara objavljivao kompromitujuće prisluškivane razgovore Gruevskog i njegovih najbližih saradnika u projektu “Istina za Makedoniju”.

“Gruevski ne može da uradi više ništa osim da napusti zgradu ispred nas jer su mu izbrojani sati. Sve smo čuli kroz 33 pres-konferencije Istina za Makedoniju. Htio ili ne, Gruevski će otići”, kazao je Zaev.

Lider SDSM-a je naveo da je za prevazilaženje jedne od najtežih kriza u Makedoniji jedini izlaz da ostavke podnesu i republički javni tužilac, kao i tužilac za organizovani kriminal i rukovodeće strukture Makedonske radio-televizije, “što je neophodno da bi se postigao politički dogovor o formiranju prijelazne Vlade koja bi stvorila uslove za organizovanje slobodnih parlamentarnih izbora”.

Zaev je upozorio premijera Nikolu Gruevskog da “inaćenje s voljom građana Makedonije može imati posljedice koje niko ne želi” i pozvao je Evropsku uniju da odlučnije reaguje povodom dešavanja u Makedoniji.

“Očekujem od međunarodne zajednice koja je svjedok sveg zla koje je nanijeto građanima Republike Makedonije da pomogne direktnim učešćem, a ne samo mirnim nadgledanjem za rasplet krize”, kazao je Zaev.

Zaev je rekao da će se SDSM zalagati da nakon izbora “sve sudske presude koje su sporne za javnost budu preispitane kao i da će se osigurati potpuna nezavisnost sudstva”.

“Ovakav skandal (kao prisluškivanje) kao što trese Makedoniju da se nikada više ne ponovi. Makedonska radio-televizija će imati potpunu političku i finansijsku nezavisnost. Za medije će biti oformljen fond iz koga će se sredstva dijeliti prema kriterijumima gledanosti i čitanosti”, kazao je Zaev.

Na protestu koji je u Skoplju počeo oko 14.30 sati okupljenim građanima su se obratili i predstavnici socijaldemokrata iz Evropskog parlamenta i nekoliko zemalja Evropske unije, koji su podržali zahtjev makedonske SDSM za ostavku Nikole Gruevskog.

Poslanik u Evropskom parlamentu Knut Flekenštajn je sa govornice okupljenim građanima rekao da “nije došao sa svojim kolegama da odlučuje o političkoj situaciji, jer o tome odlučuju građani Makedonije, već da pokaže solidarnost ne samo s prijateljima socijaldemokratama iz Makedonije već i sa svima koji protestuju tražeći demokratiju i poštovanje osnovnih ljudskih prava”.

“Saučešće svim žrtvama koje su poginule ili ranjene u kriminalnom aktu (u Kumanovu), mi osuđujemo svako nasilje i akt terorizma. Mi osuđujemo sve forme nasilja i protiv smo svakog pokušaja da se terorizam zloupotrijebi za partijsku politiku… Makedoniji je potrebno vraćanje demokratije, nezavisnog sudstva i nezavisnih medija i uspješne borbe protiv korupcije i kriminala”, kazao je Flekenštajn.

Flekenštajn je ocijenio da su “Makedoniji potrebni odlučni reformski napori u svim oblastima koji će je približiti Evropskoj uniji”.

Na skupu koji je protekao mirno vidjele su se makedonske, albanske i turske zastave, a ostavku Nikole Gruevskog i njegove Vlade zatražili su govornici na makedonskom i albanskom jeziku.

SDSM je najavila da se protest neće završiti dok Nikola Gruevski ne podnese ostavku.

Gruevski je sinoć izjavio da nema namjeru da podnese ostavku jer bi to bio kukavički čin, a za sutra je najavljen kontra skup vladajuće VMRO-DPMNE.

U Sloveniji podrška protestima u Makedoniji

Oko 150 mladih demonstranata u Ljubljani, podržalo je proteste u Skoplju protiv makedonske vlade i premijera. Proteste su organizirali makedonski studenti, optužujući makedonsku vladu da je korupirana i da radi samo u vlastitom interesu.

//FEDERALNA.BA