Prijedlog najizvjesnijeg kandidata Republikanske stranke za američkog predsjednika Donalda Trumpa da se uvede potpuna zabrana ulaska muslimana u SAD spada u njegove “najbombastičnije izjave”, ali izgleda da je američki milijarder promijenio svoj stav, ocjenjuje danas američka agencija Associated Press.

Trump je, naime, tokom nedavne posjete svojim golf terenima u Škotskoj, rekao je da bi za njega bilo u redu da muslimani “iz Škotske ili Velike Britanije” dođu u SAD.

Na svom nalogu na Twitteru kasnije je precizirao da “moramo zaustaviti imigraciju iz regiona, koji su povezani sa terorizmom, dok ne budu na snazi dokazani metodi provjere”.

AP podsjeća da je u decembru 2015. godine Trump pozvao na uvođenje potpune zabrane ulaska muslimana u SAD nakon pucnjave u San Bernardinu u Kaliforniji dok, kako je navedeno u saopćenju njegove kampanje, predstavnici te države ne otkriju šta se dogodilo.

On se držao tog stava i u januaru tekuće godine.

Kada ga je tokom jedne debate moderator upitao da li je čuo išta što bi ga natjeralo da ponovo razmotri svoje “komentare o zabrani muslimana da uđu u zemlju”, Trump je odgovorio da nije.

-Moramo prekinuti sa političkom koreknošću. Moramo krenuti da razvijamo zemlju, koja neće imati tu vrstu problema koju smo imali sa ljudima koji lete avionima u Svjetski trgovinski centar, sa pucnjavom u Kaliforniji, sa svim problemima širom svijeta. Moramo da saznamo šta se događa – poručio je tada Trump.

U maju je, međutim, počeo da ističe “privremenu prirodu” te zabrane, ali je 13. juna, nakon napada u noćnom klubu u Orlandu u Floridi, djelovalo kao da se ponovo zalaže za potpunu zabranu ulaska muslimana u SAD.

-Pozivao sam na potpunu zabranu nakon San Bernardina i dočekan sam velikim prezirom i bijesom, ali sada mnogi govore da sam bio u pravu. Iako je prekid privremen, moramo da saznamo šta se dešava – rekao je Trump, prenio je Tanjug.

On je dodao da će zabrana biti ukinuta kada SAD bude u poziciji da pravilno i potpuno nadgleda osobe, koje ulaze u tu zemlju.

Trump je, tokom posjete Škotskoj, dao kontradiktorne odgovore kada je upitan za svoj stav o tom pitanju, a u jednom trenutku novinarima je poručio da ne bi imao ništa protiv dolaska muslimana iz “Škotske ili Velike Britanije” u SAD.

/faktor.ba