Zbog sve većeg broja migranata koji pokušavaju ući na područje Unsko-sanskog kantona i nemogućnosti da se oni adekvatno zbrinu, iz Crvenog krsta općine Ključ uputili su zahtjev za pomoć nadležnim institucijama.

Navode da su njihovi resursi u potpunosti iscrpljeni te da, bez pomoći sa strane, uskoro neće biti u mogućnosti da snabdijevaju migrante hranom i drugim neophodnim potrepštinama. Inače, policija migrante koji pokušavaju ući na područje ovog kantona zaustavlja na lokalitetu Velečevo, u blizini Ključa, i oni potom borave u improvizovanom kampu, gdje o njima brinu volonteri Crvenog krsta.

Prema riječima Seada Lepirice, sekretara ove organizacije, u posljednja četiri dana na ovom mjestu zadržano je 75 migranata, od čega 11 maloljetnika bez pratnje, kao i četiri porodice s malom djecom.

“Na policijskom punktu Velečovo zaustavljaju se vozila i svi migranti koji se u njima zateknu izvode vani. O tim ljudima se niko ne brine izuzev nas i mi ih smještamo u jedan obližnji objekat u izgradnji, gdje nema struje i vode i ne postoje nikakvi uslovi za boravak”, kaže Lepirica. Dodaje kako im pružaju pomoć u hrani, odjeći i obući, ali da su zbog sve većeg broja migranata koji pristižu njihovi resursi potpuno ispcrpljeni.