Uzrok trovanja je širenje smrtonosne bakterije zbog ispuštanja otpadnih voda i poljoprivrednog otpada u rezervoar.

To dovodi do uginuća riba, ptica i drugih životinja, a također izaziva zabrinutost za javno zdravlje, jer jezero, koje se nalazi u Sjevernoj Irskoj, služi kao izvor 40 posto sve pijaće vode u toj britanskoj pokrajini, prenosi Sky news

Nekada bistra voda dobila je jarko zelenu boju, a mnogi stanovnici koji se godinama bave ribolovom ili drugim poslovima na jezeru više ne mogu da nastave sa svojim aktivnostima.

Situaciju otežava politička situacija u Sjevernoj Irskoj, nakon što je Demokratska unionistička partija (DUP), koja je izgubila na prošlim izborima, odbila da formira novu vladu sa nacionalističkom partijom Šin Fejn, koja je dobila većinu glasova.

Bez vlade i resornog ministra za životnu sredinu, nema ko da preduzme odgovarajuće mjere u smislu uspostavljanja kontrole nad vanrednom situacijom.

Video pogledajte OVDJE.

(Sky News)

Stormont fiddles while #LoughNeagh turns… a toxic shade of blue and green. Tomorrow on @SkyNews, we’re on the water and under it, for a closer look at what lurks beneath. pic.twitter.com/ZoqCYq2XrX

— David Blevins (@skydavidblevins) September 15, 2023

The post APLOKALIPTIČNE RAZMJERE: NAJVEĆE BRITANSKO JEZERO PREKRIVENO TOKSIČNIM ALGAMA first appeared on Hayat.ba.

(Izvor: Hayat.ba)