Zbog povremeno umjerenog juga i pritjecanja sve toplije vazdušne mase iz smjera Mediterana prema nama, temperatura će u utorak posvuda biti iznad 14°C

Kada se kaže u narodu da je februar najprevrtljiviji mjesec u godini, većina ljudi zaboravi kakav je zapravo mart po svojoj prirodi. Da mart može pokazati dva apsolutno različita lica govore primjeri iz 1952., 2001. i 2005. godine.

Na 30. mart 1952. godine u Makedoniji je u Velesu i Gevgeliji izmjereno čak 36 stepeni, što se kasnije potvrdilo kao verifikovan i relevantan podatak od strane Hidrometeorološke službe FNRJ. 25. marta 2001. u Sarajevu je mjereno (pro)ljetnih 27 stepeni, što je i dalje martovski rekord za područje Sarajeva. Četiri godine poslije, 2. marta, temperatura je „skliznula“ duboko u minus, pa je tog jutra u Sarajevu u blizini aerodroma izmjereno čak -21 stepen, a u gradu „toplijih“ -17 stepeni. Stoga neka ne čudi nagla smjena jakna-kratki rukav. Istina, još u utorak će biti prilično neprijatno i svježe za kratki rukav, ali kako budemo odmicali prema kraju sedmice, pričat će se druga priča.

Utorak donosi, zbog prisustva plitke i brzopotezne ciklone, nešto više vlage i umjerenog juga. U toku noći ciklon će se brzo premjestiti preko sjevera Bosne i tek ponegdje i rijetko donositi manje količine kiše (od 0.5 do 3 litre po metru kvadratnom). Zbog povremeno umjerenog juga i pritjecanja sve toplije vazdušne mase iz smjera Mediterana prema nama, temperatura će u utorak posvuda biti iznad 14°C. Razvedravanje će brzo nastupiti tako da će sjever Bosne već od prijepodneva uživati u sunčanom vremenu, dok će centralni dio sunce moći ugledati tek u poslijepodnevnim satima.

Srijeda, četvrtak, petak, a vrlo izgledno i subota te nedjelja da će proći u obilju sunca i vrlo visokih temperatura zraka za ovo doba godine, s tim da u nedjelju poslijepodne postoji šansa za izolirane lokalne pljuskove kiše praćene grmljavinskim procesima, ponajprije u brdsko-planinskom dijelu centralne i istočne Bosne.