Premijer Armenije Nikol Pashinyan se uživo obratio i potvrdio da je operacija u Nagorno-Karabahu počela.

Naravno da smo u kontaktu s Artsakhom (Nagorno-Karabah), ali postoje određeni problemi u komunikaciji. Područje Karabaha od početka napadano raznim, uključujući i rakete, a zatim je iz više smjerova pokrenuta kopnena operacija protiv Gorskog Karabaha – kazao je Pašinjan.

Pašinjan se odmah osvrnuo na ulogu Rusiju kazavši kako ih nisu obavijestili o napadu.

Azerbejdžan provodi i informacijski rat , a za nas je bila zbunjujuća i informacija da je Azerbejdžan službeno obavijestio Rusiju o početku ovih operacija, a od ruskih partnera nismo dobili nikakve informacije.

Pašinjan smatra da Azerbejdžanci spremaju etničko čišćenje.

Smatram čudnom izjavu Azerbejdžana da će ostaviti humanitarni koridor za izlazak civilnog stanovništva iz Nagorno-Karabaha. Ovo je direktan čin etničkog čišćenja. Ako najavljuju da je u toku takozvana antiteroristička operacija, a nisu pogođene civilne infrastrukture i građani, onda se postavlja pitanje zašto najavljuju otvaranje humanitarnog koridora za izlazak ljudi iz Nagorno-Karabaha? Ako je ono što su rekli imalo veze sa stvarnošću, naprotiv, trebali su pozvati građane da se sklone, ostanu u skloništima i ne izlaze na mjesta gdje se mogu nenamjerno povrijediti. Ova jasno pokazuje da se sprema etničko čišćenje – dodao je Pašinjan.

Dodao je kako od ruskih snaga očekuje da poduzmu potrebno mjere ali i vijeće sigurnosti UN-a.

Želim zabilježiti da Republika Armenija nije uključena u vojne operacije i želim još jednom zabilježiti da Republika Armenija nema vojsku u Nagorno-Karabahu – naglasio je Pašinjan.

(Agencije)

The post ARMENCI OPTUŽUJU RUSE: IMALI SU DOJAVU DA ĆEMO BITI NAPADNUTI, ALI NAM NISU JAVILI first appeared on Hayat.ba.

(Izvor: Hayat.ba)