Ovog vikenda imamo pun Mjesec u Ovnu, što bi značilo da su Sunce u Vagi i Mjesec u Ovnu u egzaktnoj opoziciji na 20 stepeni oba znaka. Od lunarne eklipse u Jarcu u julu nismo imali kardinalni puni Mjesec što govori da će vrijeme koje je pred nama, posebno period do novog mladog Mjeseca u Škorpiji biti obojen raznim naglim potezima u započinjanju ili završavanju nečega, u spremanju za velike odluke i prekretnice koje će se desiti u novembru, decembru i januaru, u silovitom pristupu svimm životnim pitanjima gdje se guramo da nekako budemo prvi i donesemo tu svoju odluku po svaku cijenu, a ne da se oslanjamo na druge.

Ovo je mjesec igre moći. Pored Sunca u Vagi i Mjeseca u Ovnu koji su u egzaktnom kvadratu na Pluton u Jarcu, imamo Veneru i Merkur u Škorpiji, svako u svojoj haotičnoj, ali veoma značajnoj poziciji.

Venera u opoziciji sa Uranom u Biku doslovno amputira iz našeg života svo smeće iz prošlosti koje se nakupilo negdje, a mi želimo da ga zadržimo jer se vežemo za bol ukoliko nam je ona jedna poznata struktura.

Sukobi ovih dana, iznenađenja, promjene, nagli prekidi komunikacije tu su da nas prodrmaju iz našeg tvrdoglavog držanja za kosture iz ormara. Uran kaže: ko i šta ima moć na tobom? Da li ti ta pozicija stvarno odgovara?

Škorpija je znak dubine, transformacije i dubokog liječenja, ali obično nakon doživljene traume jer ovaj znak tvrdoglavo i po svaku cijenu istrajava u svojim željama, nauimima i planovima do granice samouništenja, pa se nerijetko dešavaju i situacije koje korespondiraju sa njihovim intenzitetom i onda imamo sliku padanja na dno da bi se ustalo i nastavilo sve ispočetka.

Pozitivan način korišćenja ove lude energije je terapijski rad na potisnutim željama i strahovima, prvenstveno od intimnosti, odbacivanja, nemoći, strah da se ne može uticati na okolnosti i život pa iz toga potreba da se sve oko sebe kontroliše. Nakon toga ovaj znak ostvaruje duboko ispunjavajuće strasne odnose iz kojih se rađaju čudesne povezanosti.

Svaka planeta kada uđe u Škorpiju, do kraja svog tranzita doživi određeni egzorcizam, tranformaciju, rekli bismo ne izlazi ista kakva je i ušla. Ovog oktobra, Venera nam je ušla u Škorpiju i gradiće razne aspekte, ali glavna tema je promjena. Promjena shvatanja emotivne sigurnosti, intimnosti, sada ozbiljno razmišljamo gdje smo, razmišljamo da li da ostajemo ili da idemo dalje, ali to razmišljamo kroz Škorpijsku vizuru.

A to je ono slavno pitanje: vrijedi li? Je li dovoljno jako? Pali li me na maksimum? Dovoljno duboko, žestoko i snažno da nam poizvrće unutrašnje organe ili nam se samo sviđa?

Ako me toliko odbija mora da tu ima nešto… Pitanja poput: šta imam od ovog što je sada pored mene i ako postavljate pitanje hoće li ikad biti drugačije, žešće i bolje, hoće li mi ikada dati ono što mi stvarno treba taj koji je pored vas i to vam ne daje, odgovor je vjerovatno ne…

Istina je okrutna u Škorpiji, ona ne postavlja pitanja, ona daje odgovore intuitivno i obično su i sami crni ili bijeli. Svi smo se vezali za nešto iz prošlosti, jako kao hobotnice. Da li su to ljudi, posao, neki novac koji se sada čini prljavim i opterećujućim, hipoteke, krediti, ali Uran iz Bika kaže: Da li ti stvarno želiš to što pričaš da želiš? Hoćeš li da živiš, stvaraš, proizvodiš ili hoćeš da budiš mrtve i iskopavaš pokojnike? Vrijeme nam je ustajati!

Ovaj puni Mjesec šalje poruku: NAZAD NEMA!!!

Sačekaj kraj novembra i početak decembra, iskristališi svoje stvarne želje i potrebe, vrati se na svoj put kojim si još početkom godine krenuo, ali ostavi te leševe…Nad prosutim mlijekom nema suza.

Mjesec u Ovnu u kvadratu sa Plutonom i trigonu sa Jupiterom ima samo jedan cilj: da svojom silinom i detonacijom konačno podigne u zrak sve učmale i ustajale kreacije i pokida besmislene veze, odnose, poslove kojih se drže još oni najtvrdoglaviji. I Ovnom i Škorpijom vlada planeta Mars i ovo je jedan veoma intenzivan period ̶  snaga Škorpije i Plutona daje Ovnu svu potrebnu istrajnost da lupi glavom u dotrajale zidove prošlosti koliko je god potrebno puta da bi se oni srušili.

Ova dinamika prati sve druge strukture, one porodične, poslovne…dakle volimo sebe malo više i malo smo agresivniji u isticanju svoje bitnosti, odmah sukobi i sukobi…napetosti, anksioznost, panična potreba da se iz nečega izađe. Ne vole mnogi ako ste svoji, ako sebi želite ugoditi. I to neće sakriti od vas.

Svi vi što izlazite iz bilo čega u svom životu i spremate se za okršaje kod O.K. korala imajte na umu da su i Mjesec i Sunce u dobrom aspektu sa velikim benefikom Jupiterom i to iz znaka Stirjelca. Ovo je i posljednji aspekat koji će Jupiter napraviti sa Suncem pred svoj ulazak u Jarca.

Dakle Bog, Kosmos, Energija – sve je na vašoj strani. Volja u više dobro pomaže. Vjera u budućnost i pozitivan ishod. Vjera da bolje dolazi i da sloboda mora da se zaradi, ali da se isplati biti slobodan bez obzira na cijenu. Svjetlo na kraju tunela u koji smo davno ušli…

Avantura koja se zove život traje oduvijek, ali ovo je period u kom postajemo svjesni svojih kockarskih sklonosti i mnogi neće pitati koliko košta da zavrte jedan krug…

Izvor vijesti: Jelena Puhalo / lolamagazin.com