Atifu Dudakoviću i ostalima određene mjere zabrane: Odbijen prijedlog Tužilaštva da im se odredi pritvor

klix.ba
Time je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH da se bivšem komandantu Armije RBiH i 12 pripadnika Petog korpusa odredi pritvor.

Sud BiH odredio je osumnjičenima u predmetu “Atif Dudaković i drugi” mjere zabrane za vrijeme trajanja suđenja, potvrđeno je za Klix.ba.

Time je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH da se bivšem komandantu Armije RBiH i 12 pripadnika Petog korpusa odredi pritvor.

Nihada Buturović, jedna od advokata osumnjičenih, rekla nam je da će osumnjičeni biti pušteni na slobodu uz određene mjere zabrane.

“Još uvijek nije poznato o kojim mjerama zabrane je riječ, a najvjerovatnije se radi o zabrani međusobnog komuniciranja i zabrani komuniciranja sa ispitanim svjedocima”, rekla je Buturović.

U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.

Podsjetimo, Dudaković i drugi lišeni su slobode u policijskoj akciji provedenoj u petak na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Velike Kladuše i Cazina, a Tužilaštvo je saopćilo da su osumnjičeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz 1994. i 1995. godine.

U subotu navečer Tužilaštvo je zatražilo određivanje pritvora kao razlog navodeći moguće ometanje istrage boravkom na slobodi, prikrivanje dokaza i vršenje utjecaja na svjedoke ili saučesnike. Advokati odbrane Asim Crnalić i Fahrija Karkin izjavili su nakon sinoćnjeg ročišta da nema nijednog primjera utjecaja na više od 400 saslušanih svjedoka te da Tužilaštvo ima namjeru da izmanipulira Sud BiH.

“Ovdje bi bila i bruka i farsa da se nakon toliko godina odredi prtitvor. Ovaj predmet se mogao završiti 2004. godine”, kazao je Karkin.

Dudaković je bio komandant odbrane Bihaća i oslobodilačke operacije “Sana 95”, tokom koje je za četiri dana Peti korpus oslobodio okupirane teritorije i ušao u dubinu Republike Srpske na oko 120 kilometara. Istovremeno je ratovao s Vojskom Srpske Krajine, Vojskom Republike Srpske, Vojskom Jugoslavije i zloglasnim “Crvenim beretkama” Milorada Ulemeka Legije i Narodnom odbranom Fikreta Abdića.

U više navrata je, osvrćući se na navode o pripremi optužnice, novinarima u intervjuima govorio kako nije ratni zločinac i da je časno branio svoju zemlju i narod. Njegovo i hapšenje ostalih 12 osoba izazvalo je burne reakcije i osude političkih stranaka i javnosti u većem dijelu BiH.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...