NAKON Barcelone, koja je još u četvrtak otvorila postupak smanjenja plaća svojim profesionalnim sportašima, sad su još dva španjolska nogometna prvoligaša, madridski Atletico i Espanyol iz Barcelone, poslala državnom uredu za zapošljavanje zahtjev za privremenu suspenziju ugovora.

“Ovako grozna situacija nas prisiljava na teške, ali potrebne odluke. Nažalost, kako bi klub preživio, prisiljeni smo zatražiti Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (ERE) za igrače, trenere, tehničko osoblje i zaposlenike”, napisao je generalni direktor Atletica Miguel Angel Gil Marín u pismu članovima kluba.

Gil nije naveo u kolikom će postotku biti smanjene plaće igračima i zaposlenicima dok traje izvanredno stanje u zemlji. Atletico je prije dva tjedna izborio ulazak u četvrtfinale Lige prvaka pobjedom nad europskim prvakom Liverpoolom. U prvenstvu zauzima šesto mjesto s 45 bodova, 13 manje od vodeće Barcelone.

Posljednjeplasirani Espanyol je u petak izvijestio o 70-postotnom smanjenju plaća svojim nogometašima, čime je slijedio primjer svog velikog gradskog susjeda Barcelone.

“Zbog privremene suspenzije natjecanja te izvanredne situacije koju proživljavamo upravo smo pred nadležnim uredom za zapošljavanje otvorili Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (ERE)”, priopćio je Espanyol pozvavši se na “višu silu”.

Atlético Madrid and Espanyol join Barcelona in cutting wages – The Guardian https://t.co/8ipEjbhMOi

— Smallville Views (@SmallvilleViews) March 27, 2020

Mjera će utjecati na igrače, trenere, fizioterapeute prve muške i ženske ekipe, a i na one iz podmlatka.

“Smanjili smo im radne sate za 70 posto. Svi su obaviješteni o tome te su iskazali razumijevanje i poštovanje”, naveo je Espanyol.

Proporcionalno će im za 70 posto biti smanjene plaće tijekom izvanrednog stanja koje je u zemlji počelo 14. ožujka, a trajat će minimalno do 11. travnja.

Tu odluku tek treba potvrditi ured za zapošljavanje u Barceloni kojem je dostavljen zahtjev. Igrači bi trebali nastaviti vježbati u svojim stanovima i kućama, kao što su to individualno radili prethodna dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barcelona je istu mjeru najavila u četvrtak navečer, no nije otkrila u kolikom je postotku smanjila radno vrijeme igračima i zaposlenicima. 

Barcelonini nogometaši, košarkaši i rukometaši, među kojima hrvatski igrači Ivan Rakitić, Ante Tomić i Luka Cindrić, ovaj tjedan nisu uspjeli postići dogovor o sporazumnom smanjivanju plaća. Nisu se mogli dogovoriti oko postotka.

Espanyol je izvijestio da je sa svojim članovima postigao prijateljski dogovor.

“Momčad je iskazala dobru volju i spremnost na postizanje prijateljskog sporazuma pa klub nije morao posezati za drastičnijim radnim mjerama”, navedeno je u priopćenju.

U Španjolskoj je u petak broj oboljelih od koronavirusa porastao za gotovo 7900 premašivši 64.000. Klubovi trenutno ne dobivaju prihode od televizijskih prava, ulaznica i suvenira jer je 47 milijuna stanovnika u kućama, a stadioni i trgovine s dresovima su zatvoreni.

U Španjolskoj u slučaju “više sile”, kakva je nastala uvođenjem izvanrednog stanja u zemlji 14. ožujka, kompanije mogu otvoriti Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (Expediente de Regulación Temporal de Empleo – ERTE). To su proteklih tjedana učinile kompanije Burger King, Seat, Iberia, Air Europa i Volkswagen. Zaposlenici kada uđu u postupak ERTE mogu tražiti i državnu naknadu za nezaposlene do određenog iznosa ako ispunjavaju kriterije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?


Više saznajte na izvornom linku: – Atletico i Espanyol smanjuju plaće: “Ova grozna situacija nas prisiljava na to” / (index.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.