Austrija će produžiti svoje restriktivne mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa do 13. aprila kako bi suzbila pandemiju, saopćio je u petak kancelar Sebastian Kurz, a oštrije kontrole kretanja su uvedene nakon što su brojni stanovnici pohrlili iz svojih domova kako bi uživali u toplom proljetnom vremenu. 

Austrija, koja je izvijestila o više od 2.200 slučajeva zaraze i šest smrtnih slučaja, uvela je stroga ograničenja kretanja u ponedjeljak, u odgovoru na rastući broj preminulih u susjednoj Italiji i nagli rast broja zaraženih u nekim od svojih regija.

– Držimo se čvrsto. Ne smijemo usporavati. Moramo se pridržavati mjera koje smo poduzeli – obratio se Kurz Austrijancima na konferenciji za novinare.

Pogođena zemlja ponovo je uvela mjere granične kontrole sa šest od osam susjednih zemalja u okviru onoga što je u normalnim okolnostima Schengenska zona slobodnog putovanja, minimizirala je zračni saobraćaj, zatvorila skijaške regije, škole i većinu prodavnica i zatražila je od Austrijanaca da se samoizoliraju, prenosi Reuters.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Austrija produžila restriktivne mjere do 13. aprila / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.