Zastupnici Donjeg doma austrijskog parlamenta usvojili su zakon kojim se zabranjuje nošenje marama u osnovnim školama, a predložila ga je vladajuća krajnja desnica.

U zakonskom tekstu se ističe kako se zabrana odnosi na svaki komad odjeće s ideološkim ili vjerskim konotacijama koji pokriva glavu, prenosi Jutarnji list.

Predstavnici vladajuće koalicije, članovi krajnje desne Slobodarske stranke Austrije i Narodne stranke desnog centra, jasno su stavili do znanja da se zakon, unatoč općenitom opisu, odnosi samo na muslimanske marame.

Ističu da se zabrana ne odnosi na kape koje nose dječaci Siki ili jevrejska kipa.

Glasnogovornica Slobodarske stranke za edukaciju Wendelin Moelzer kaže da je zakon jasan signal protiv političkog islama, dok zastupnik Narodne stranke Rudolf Taschner tvrdi da je ova mjera neophodna kako se djevojke više ne bi pokoravale.

Službena muslimanska organizacija u Austriji IGGOe ranije je oštro osudila ovaj zakon nazvavši ga besramnom i diverzantskom taktikom. U svakom slučaju ističu kako će ovom mjerom biti pogođen zanemariv broj djevojčica.

Većina opozicionih zastupnika glasala je protiv zakona.

Pokazao još jedan talenat: Ovako to zvuči kada Zlatan Ibrahimović svira klavir

Instagram profil Zlatana Ibrahimovića prilično je zanimljiv.

Putem ove društvene mreže “Ibra” pokazuje da pored fudbalske lopte ima i brojne druge talente.

Fudbaler Los Angeles Galaxy-a, sa pratiocima je podijelio video na kojem svira klavir.

Story je snimljen u svrhu reklamiranja izbjeljivača zuba. Pogledajte kako izgleda i zvuči “Ibra za klavirom”.

Poplave nekad i sad: Jesmo li naučili iz grešaka

April i maj, pogled u nebo i strah od kiše – ono je što brine građane u ova dva mjeseca, posebno nakon katastrofalnih poplava 2014. godine.

Maj 2019. – samo je nabujala rijeka Liješnica u mjestu kod Maglaja poplavila 38 kuća. Kritično je bilo i prije pet godina, ali Hidajetina kuća tada je ostala netaknuta. Voda je sada uništila sve. Evakuisani su.

“Šteta je neprocjenjiva. Mi smo u jednoj sekundi ostali bez ičega. Imam samo dva jastuka, to mi je ostalo čitavo”, požalila se Hidajeta Međić iz Gornje Liješnice.

Štete iz 2019. tek će zbrajati. O gubicima, donacijama, kreditnim sredstvima, troškovima i učinjenom u Bosni i Hercegovini razgovara se i pet godina nakon. No, bez detaljno svedenih računa. U dokumentu dostupnom u bazi nadležnih institucija stoji da je ukupni finansijski iznos ekonomskih efekata nepogoda iz 2014. dostigao je gotovo 4 milijarde maraka.

Za Federaciju Bosne i Hercegovine ukupne posljedice – štete i gubici – procijenjene su na 2,03 milijarde, za Republiku Srpsku 1,89 milijardi, a za Brčko Distrikt – 57,89 miliona maraka.

“Naši prijatelji iz zemalja EU i šire su dolazili i tri dana su sjedili ispred gomile ljudi koji su iznosili svoje zahtjeve da bi na kraju to prošlo kroz neke sisteme koji su, po mom ličnom mišljenju, pomalo nakaradni. Danas nemamo niti jednu službenu informaciju da je Vijeće ministara BiH usvojilo – barem mi u sektoru za zaštitu i spašavanje i Ministarstvu sigurnosti nismo dobili takvu informaciju – šta je i na koji način učinjeno, te na koji način je vršena i izvšena obnova, pomoć. (N1: Dakle, ne znamo kako je ovaj novac potrošen?) Mi u Ministarstvu sigurnosti ne znamo. (N1: Znamo li da li je vraćen kredit ili se još uvijek vraća?) Kredite vraćaju oni koji se zadužuju. Opet nemamo koordinacije i nemamo informacije”, kazao je Samir Agić, pomoćnik ministra bezbjednosti BiH.

Kao pomoć Bosni i Hercegovini sredinom jula 2014. organizovana je i međunarodna donatorska konferencija u Briselu. Dostupni podaci govore da je zaključno sa oktobrom 2016., što je Savjet ministara BiH usvojio 2017., ukupna vrijednost doznačenih sredstava iznosi 764,9 miliona evra, uglavnom grantova i kreditnih sredstava, dok ukupna vrijednost isplaćenih sredstava iznosi 345,1 milion evra.

Treba pomenuti i program koji je u avgustu 2014. pokrenula Evropska unija uz učešće UNDP-a u vrijednosti 43 i po miliona evra, te posebne projekte UNDP-a. No, prije zbrajanja utrošenog bilo je evidentno da je decentralizovan sistem pokazao sve slabosti – neadekvatnu koordinaciju i reakciju.

Pojedini eksperti i danas ukazuju da ih niko ne pita za stručno mišljenje.

“Moramo računati da se sa poplavama i sušama moramo sistemski i planski boriti. Mi idemo od slučaja do slučaja što je naš problem. Desi se, onda se zakuka, čim se to smiri skrene se pažnja s tog dok se to ne zaboravi. Iz godine u godinu počeli smo gatati kakvo će stanje biti kada su periodi poplava, a i suša. Biće i suša, to su kontraefekti. Mi smo nepripremljeni totalno kada je u pitanju i aspekt vodosnabdjevanja. Sasvim sigurno nemamo adekvatnu infrastrukturu”, tvrdi Nusret Drešković sa Odsjeka za geografiju PMF Sarajevo.

Na institucionalno neefikasan sistem odbrane od poplava, ranije nenamjenske troškove i pozajmice iz sredstava namjenjenih zaštiti od prirodnih nesreća, te na političku sporost u donošenju važnih odluka i mjera, ukazivale su analize nevladinih organizacija još iz 2014. No, nema garancije da uz nivo vode više neće rasti i greške sistema.