Šef Odjela za humanu medicinu austrijske Agencije za sigurnost hrane (AGES) Franz Allerberger procjenjuje da stopa zaraženosti koronavirusom u zemljama Zapadnog Balkana iznosi 50 posto.

Allerberger, kako je rekao bečkom tjedniku „Profil”, smatra da je deset puta veća zaraza na Balkanu nego što to prikazuju službene brojke.

„Domaće stanovništvo u Wuhanu ili Ischglu je imalo tu stopu zaraženosti kaže on, podsjećajući da je u austrijskom skijaškom centru Ischglu koji je bio europsko žarište na početku pandemije po serološkim testovima stopa zaraženih bila na razini od 43 posto.

Austrija je, inače, zemlje Zapadnog Balkana stavljene na listu država visokog rizika po pitanju zaraze korona virusom.

Izvor: Vijesti.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.