Nakon što je predsjedavajući Općinskog vijeća Velike Kladuše Fikret Bašić uputio urgenciju Graničnoj policiji BiH i Ministarstvu unutrašnjih poslova USK za deblokadu Graničnog prijelaza Velika Kladuša – Maljevac, u toku su pripreme za premještanje migranata s ove lokacije.

Glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Snežana Galić je kazala kako su pregovori za smještaj migranata u toku, ali da nema zvaničnih informacija o premještanju migranata i kada bi se to moglo dogoditi.


Međutim, prema saznanjima portala Klix.ba na GP Velika Kladuša – Maljevac u toku dana bi trebala biti realizirana akcija premještanja blizu 200 migranata koji su na ovoj lokaciji već sedam dana koliko je zatvoren međunarodni granični prijelaz između BiH i Hrvatske.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Velike Kladuše Fikret Bašić je u urgenciji kazao da se zbog sigurnosnih i ekonomskih razloga, sukladno zakonu kao nadležne institucije za zaštitu državne granice i očuvanje javnog reda i mira, učini sve kako bi došlo do deblokade odnosno do ponovnog otvaranja granice na graničnom prijelazu Velika Kladuša – Maljevac i da deblokade sve putne komunikacije koje vode prema graničnom prijelazu Maljevac radi normalnog odvijanja saobraćaja.

Na lokaciju su stigla dva autobusa te pripadnici policije, a novinarskim ekipama je naređeno da se udalje.

Kako Klix.ba nezvanično saznaje, migranti s graničnog prijelaza Velika Kladuša – Maljevac trebali bi biti sklonjeni u halu Miral, ali to još uvijek nije potvrđeno od nadležnih koji su zaduženi za njihov smještaj.