Dva pilota Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije poginuli su danas u 9.10 sati prilikom pada aviona MiG-21 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika obavljajući svoje letačke zadatke.

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva odbrane Srbije, nakon obavještavanja svih članova porodica poginulih pilota, obavestit će javnost o imenima pilota.Povrijeđeni meštanin u čije dvorište je avion pao, prevezen je u Opštu bolnicu u Loznici.U bolnici su za RTS rekli da je 59-godišnji muškarac ubrzo nakon pada aviona zbrinut u jedinici intenzivne nege i da je zadobio opekotine grudnog koša, glave i ruku, ali da je svjestan i orijentisan.

Osim opekotina, nema drugih povreda.

Ministarstvo je saopćilo je da je avion Mig 21 koji se srušio pregledan prije polijetanja u skladu sa svim procedurama i nakon pregleda konstatovano je da je ispravan i spreman za let.

Mještani koje je ekipa RTS-a zatekla na mjestu nesreće bili su vidno uznemireni. Ispričali su da je avion jutros nadlijetao selo, i u jednom momentu je letio jako nisko, tik iznad krovova kuća.

– Prvo je bio jak zvuk aviona i nisko je letio, izletjeli smo iz kuće ja i supruga, bilo je bezazleno, borio se, okretao. Onda je bio pad, poslije se jak dim podigao, odmah sam otišao kolima, odigralo se u vrlo kratkom vremenu – ispričao je Stanoje Grujić za RTS.

Izvor: avaz.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.