Putnički avion kompanije Lion Aira, koji je danas pao u more sa 188 ljudi ubrzo poslije polijetanja iz Džakarte, imao je tehnički problem tokom prethodnog leta, saopštio je šef indonežanske firme Edwart Sirait. Za sada nisu pronađeni preživjeli.

“Avion je prethodno letio iz Denpasara prema Džakarti. Imali smo izvještaj o tehničkom pitanju koje je riješeno u skladu sa procedurom”, rekao je Sirait novinarima.

On je odbio da precizira detalje.

Spasioci su pronašli dijelove tijela u vodi poslije pada aviona kompanije Lion Air nakon polijetanja iz Džakarte, saopćili su zvaničnici Indionezije.

Spasioci još tragaju za glavnim dijelom trupa aviona nakon što su pronašli krhotine i manje ostatke na površini Javanskog mora.

Avion je pao u vodu dubine 30 do 40 metara. U vodi su pronađeni predmeti putnika, uključujući lične karte i vozačke dozvole, saopštili su zvaničnici.

“Ne znamo da li ima preživjelih. Nadamo se, molimo se, ali ne možemo da potvrdimo”, saopštio je ranije portparol agencije koja vrši potragu Jusuf Latif.

Avion tipa Boeing 737 je novog tipa i još nije poznato šta je izazvalo njegov pad.

Lion Air koristi 11 ovakvih aviona, a ostale letjelice nisu imale tehničke probleme, rekao je direktor kompanije. Sirait je dodao da nije planirano prizemljenje ostalih avona ovog tipa.