Njemačka je danas iz italijanskog grada Bergama, jednog od najgore pogođenih u Italiji, prebacila šest pacijenata zaraženih koronavirusom na liječenje u Keln

Po njih je poslan posebni medicinski svion Airbus A310 njemačkih oružanih snaga pretvoren u odjel intenzivne njege. 

Evropska solidarnost, nakon što je na početku epidemiološke krize i sama bila u krizi, uz jednostrane odluke o zatvaranju granica te nevoljkosti nekih država da Italiji pošalju dodatnu zaštitnu opremu, što ponovno dokazuje da kad se dogodi kriza, bilo da je riječ o ovoj zdravstvenoj, prije o migrantskoj ili pak ekonomskoj, svaka nacionalna država prvenstveno vodi brigu o sebi. 

No nakon tog prvog impulsa, većina država je ipak pružila pomoć drugima koji se nalaze u još težoj situaciji. Izniman primjer je sama Italija, koja je Zagrebu poslala pomoć nakon potresa. 

Sada Njemačka preuzima dio pacijenata iz pretrpanih bolnica u Bergamu čiji su kapaciteti odavno popunjeni, uz kritike domaće javnosti da je to trebala učiniti i ranije. Prva dva pacijenata su u njemački grad Lajpcig stigli 24. marta, a današnjih šestero liječenje će nastaviti u Kelnu.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Avion pretvoren u odjel intenzivnje njege / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.