Avion “British Airwaysa” doletio je jutros od Nju Jorka do Londona 80 minuta prije predviđenog vremena dolaska. Stručnjaci smatraju da je srušio rekord letenja ispod brzine zvuka.
 

Boeing 747-436 dosegao je brzinu od čak 1.327 kilometara na sat zahvaljujući zračnoj struji koju je ubrzala oluja Ciara.

Prema stranici “Flightradar24”, ovaj let u trajanju od 4 sata i 56 minuta srušio je prijašnji rekord koji je držala avio kompanija “Norwegian”, a iznosio je 5 sati i 13 minuta.

Bivši pilot “British Airwaysa” Alastair Rosenschein kazao je za BBC da je avion dosegao “fenomenalnu brzinu”. On pretpostavlja da je pilot postavio avion usred zračne struje koja je u ovo doba godine vrlo snažna. Leteći u takvoj struji putnici u zrakoplovu mogu osjetiti prilično žestoke turbulencije, ali putovanje može proći i glatko.

BBC navodi da je zračna struja u nedjelju ujutro dosegla brzinu od 418 km/h.

Iako je avion letio brže od brzine zvuka, nije oborio soničnu barijeru jer mu je u kretanju pomagao zrak koji se vrlo brzo kretao. Moderni putnički avioni putuju brzinom koja iznosi 85 posto brzine zvuka.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Avion stigao 80 minuta prije predviđenog vremena / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.