Azra Dedić majstorica džuda iz Bihaća

cazin.net

Azra Dedić (24) iz Bihaća nedavno je postala prva osoba s Daunovim sindromom u našoj zemlji koja je nosilac crnog pojasa u džudu i općenito u nekom borilačkom sportu. Polažući vrlo zahtjevan ispit u “Džudo kampu Sarajevo 2018”, Azra je 7. augusta dokazala da je za nju sve moguće i da nema nedostižnih ciljeva.

Rođena ratne 1994. godine u opkoljenom Bihaću, u vrlo teškim životnim uvjetima za njegove stanovnike, Azra je prohodala tek s 19 mjeseci, a progovorila kada je imala tri godine. Međutim, njena je sreća da ima roditelje koji su odlučili žrtvovati cijeli svoj život kako bi joj omogućili što bolje uvjete za razvoj i savladavanje svih prepreka koje imaju osobe s Daunovim sindromom i zahvaljujući strpljenju njenih roditelje, te velikoj predanosti, Azra je prebrodila sve poteškoće i na vrijeme se upisala u osnovnu školu u kojoj se dobro snašla i, uz maksimalno zalaganje i trud, uspjela osnovno obrazovanje, po prilagođenom planu i programu, završiti odličnim uspjehom. Nakon toga, upisuje Srednju umjetničku školu, koju također uspješno završava, i dalje kroz život nastavlja svoju borbu.

Vrhunac svog talenta i krunu svoje borbe pronalazi i dostiže u džudu, kojim se sasvim slučajno počela baviti. Fikret Bečić zvani Fićo u Azri je vidio sve ono što drugi, osim njenih roditelja, nisu uspjeli i prihvatio ju je kao svoje dijete, pomogavši joj da ostvari sve one uspjehe iza kojih danas stoji njeno ime.

-Azra je u klub došla i počela trenirati 2007. godine. Već tad sam vidio da je vrlo komunikativna osoba i da će to sve ići odlično. Na jedan trening došao je moj kolega iz Slovenije i, kad je vidio Azru, upitao me da li mi u Bihaću imamo G-džudo. Gledam u njega i pitam se šta je G-džudo. To je ustvari džudo za osobe s posebnim potrebama, kakav imaju i oni u Sloveniji, u Kopru. Onda je on mene spojio s tim ljudima u Kopru i tako je došlo do naše saradnje, nakon čega je Azra otišla na prvo takmičenje, koje je održano 2009. godine u Kopru. Na tom je takmičenju bila druga.- priča Azrin trener Fikret Bečić

Nakon Kopra 2009. godine, sljedeće godine na olimpijadi, na kojoj su svi sportovi bili zastupljeni, Azra je osvojila prvo mjesto i onda je nastavila nizati svoje uspjehe. Da je za nju sve moguće, dokazala je davno. Ističe kako su za njene uspjehe zaslužni roditelji i treneri, bez kojih sve to ne bi bilo moguće.

-Oni su zaslužni za sve moje uspjehe, jer me podupiru u svemu. Ja džudo stvarno volim i već ga deset godina treniram. Džudo mi je u krvi, to je nešto što moram da istaknem sada. To što sam položila za crni pojas mi puno znači, a to znaju moji treneri i moja porodica. Za to su zaslužni oni, kao i moji prijatelji. Džudo je za mene druga porodica”, objašnjava Azra Dedić.

Azrin do sada najveći sportski uspjeh jeste osvojeno treće mjesto na svjetskom prvenstvu u G‑džudu u Kölnu, koje je održano pod pokroviteljstvom Svjetske džudo federacije. Azra je već ispisala historiju, a polaganjem za majstoricu džuda postala je prva i jedina osoba s Daunovim sindromom u našoj državi koja ima crni pojas u bilo kojoj borilačkoj vještini.

Azra s oduševljenjem konstatira da je džudo čini sretnom i da su joj treneri mnogo pomogli i dodaje kako je ideja trenera Bečića da, ako bude sluha, u Bihaću napravi turnir u G-džudu, na koji bi pozvali sve klubove kod kojih su oni gostovali i da Azra pred svojom publikom bude šampion.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...