BABO IZ LAKTAŠA: Milorad Dodik vlada RS-om kao Fikret Abdić “Agrokomercom”


Znate ko je sklapao onu optužnicu protiv Fikreta Abdića iz 1987. godine? Sredoje Nović, važan Dodikov suradnik, tadašnji pomoćnik republičkog ministra policije, a odobrilo Savezno, jugoslovensko tužilaštvo, jer nije imalo povjerenja u ono u BiH

Piše: SENAD AVDIĆ

Prije bezmalo trideset godina, u ljeto 1987.godine, prvi put sam, od dijela komunističke bosanskohercegovačke oligarhije, čuo za postojanje “određenih nepravilnosti” u poslovanju do tada neupitnog poljoprivredno-industrijskog koncerna “Agrokomerc” iz Velike Kladuše.

Sve do tada, i tako godinama, decenijama, “Agrokomerc” je, rame uz rame, stajao sa drugim “čudima bosanske ekonomije”, „Energoinvestom”, “Šipadom”, „UPI-jem“, „UNIONINVEST-om“…

Njegov tvorac, Fikret Abić, već je u krajiškom narodnom predanju bio stekao trajni status krajiškog Babe, bio je dugogodišnji član komunističkog rukovodstva, nogom je otvarao vrata najvažnijih kabineta (pa i onih vojnih) u Sarajevu, ali i u Beogradu, Zagrebu.

Tražio (i dobijao) sve šta je god namaštao u svojoj megalomanskoj, autističnoj krajiškoj glavi.

“TOPSOM” ĆU TE GAĐAT’…

A onda je neko, iz Sarajeva, ili Beograda, ili koprodukciji, ne bez političke motivacije i zadnjih namjera, odlučio podvući crtu, sabrati i oduzeti, i ustanoviti da su Abdićeve nezajažljive razvojne ambicije godinama napuhavane sumnjivim kreditima, mjenicama bez pokrića, avaliranim mjenicama, ili kako se već zvao taj financijsko- bankarski okultizam čudotvorca iz Kladuše.

Uglavnom, afera “Agrokomerc” kao prvi i najveći skandal te vrste i tog profila u bivšoj državi, bez obzira na sve političke, ekonomske, društvene, pa i nacionalne reperkusije, u začetku je imala bankarsko-financijsku pozadinu. Sumnjive, po političkim i zavičajnim kriterijama dodjeljivane kredite, njihovo nenamjensko trošenje, upadanje u platni sistem zemlje…

Prve žrtve nakon što su (srbijanski, dirigirani, usmjeravani) mediji “provalili” aferu bili su najodgovorniji ljudi u bosanskogercegovačkom bankarstvu (recimo pokojni Jure Pelivan, guverner Narodne banke), odnosno tužilaštvu (republički tužitelj, rahmetli Avdo Čampara).

Usput je pometeno desetine sitnijih Abdićevih kolaboranata (u republičkim, pa i općinskim strukturama). Završilo se odstrelom kapitalaca, prije svih Hamdije Pozderca, nesuđenog predsjednika Predsjedništva SFRJ, zbog kojeg je, prema mnogim čvrstim indicijama, cijela ova operacija i vođena.

Krivično djelo za koje se u to vrijeme sudilo Abdiću bilo je jedno od najtežih koje je sadržavao tadašnjih Krivični zakon SFRJ, zvalo se “Podrivanje društvene osnove poretka”, odnosno, “kontrarevolucionarno djelovanje protiv države”.

POPU – POP, BOBU -“BOBAR”

Teško je preračunati kolika bi danas bila visina onih silnih milijardi ex-jugoslovenskih dinara zbog kojih se Abdiću sudilo za “kontrarevoluciju”, kada bi ih pretvorili u konvertibilne marke.

Da li bi bila manja, ili veća, od 123 miliona maraka koliko je ustanovljeno da je nestalo u Balkan investment banci, odnosno Banki Srpske i Bobar banci?

Aleksandra Pandurević, poslanica u Parlamentu BiH, govori o čak 1,7 milijardi maraka koje su nestale u maglovitim operacijama vlasti sa Balkan investment bankom.

Milorad Dodik upravlja Republikom Srpskom na istovjetan, despotski, bahat način na koji je Fikret Abdić gospodario “Agrokomercom”, a preko te firme i cijelom Krajinom. Ne može se bez njegovog znanja pepeljara u njegovom banjalučkom Kremlju kupiti, a kam li da može “ispariti” 120 miliona maraka iz banaka.

Nema u postojećem Krivičnom zakonu BiH više onog kaznenog djela koji je pljačku tretirao kao “kontrarevoluciju”, ali sasvim sigurno postoji niz krivičnih djela u kojih se Milorad Dodik kazneno uklapa u pljačku “srpskih banaka”, za šta će ruke u džep zavući svim građanima BiH.

Znate ko je sklapao onu optužnicu protiv Fikreta Abdića iz 1987. godine?

Sredoje Nović, važan Dodikov suradnik, tadašnji pomoćnik republičkog ministra policije, a odobrilo Savezno, jugoslovensko tužilaštvo, jer nije imalo povjerenja u ono u BiH.

Valjda u BiH i danas ima renosnih policajaca, kakav je nekada bio Nović, da dokumentiraju Dodikov upad u bankarski sistem zemlje!0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...