Ono obiluje antioksidansima, proteinima, vitaminima A, B1, B2, B6 i E te sadrži i nekoliko esencijalnih masnih kiselina koje zajedno sa spomenutim vitaminim imaju izuzetno dobar učinak na kožu i kosu. Još jedan veliki plus bademovom ulju je taj što se brzo upija u kožu i čini je svilenkastom i mekanom.

Redovitim korištenjem bademovog ulja u njezi kože ublažavaju se iritacije, crvenilo i upale. Trudnicama se preporučuje da trbuh mažu bademovim uljem kako bi spriječile pojavu strija.  Mažemo li lice prije spavanja bademovim uljem i pritom ga lagano masiramo, bore će postati manje vidljive.

(FOTO: Pixabay)

Bademovo ulje ublažava bore i tamne krugove pod očima, a dobro funkcionira i kao odstranjivač maskare i ostale šminke te kao njega za trepavice.

Bademovo ulje može zamijeniti balzam za usne. Želite li usnama priuštititi dodatnu njegu, omekšati ih, prije spavanja nanesite na njih mješavinu meda i bademovog ulja.

Masaža tjemena bademovim uljem pospješuje rast kose, cirkulaciju i pomaže kod problema s peruti. Ovo ulje može se koristiti i kao balzam za kosu te u njezi suhih vrhova.

Želite li mekane pete i njegovana stopala, prije spavanja ih namažite i izmasirajte bademovim uljem i navucite čarape. Ujutro ćete biti oduševljeni učinkom.  

Ovo ulje je i dobra baza za razna eterična ulja koja se ne smiju nanositi direktno na kožu te je odličano bazno ulje za macerate. Stavite smilje u bademovo ulje i ostavite 40-ak dana na suncu te procijedite i dobit ćete macerat protiv bora. 

Bademovo ulje ima izuzetno visoku moć hidratacije zbog čega se preporučuje u njezi suhe kože i kose, a vitamin E koji se nalazi u njemu pojačava elastiučnbost koež i sprječava njeno pucanje, a time i infekcije. 

Izvor vijesti: Redakcija / azra.ba