Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je kako je Sjeverna Koreja pretjerala i otišla predaleko kada je bivšeg potpredsjednika SAD Džoa Bajdena (Jo Biden) nazvala “bijesnim psom” koga treba “isprebijati na smrt”. 

– Džo Bajden je možda pospan i veoma spor, ali on nije “bijesni pas”. On je, u stvari ipak nešto bolje od toga – napisao je Tramp na Twitteru. 

Novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA objavila je da je Bajden pokazao “prenagljenost kada se usudio oklevetati dignitet vrhovnog rukovodstva Sjeverne Koreje”.

– Bijesni psi kao što je Bajden mogu povrijediti mnogo ljudi ako im se dozvoli da trče naokolo. Takve pse potrebno je isprebijati štapom na smrt – navodi KCNA. 

Nije jasno šta je tačno isprovociralo Pjongjang da ovako reagira. Ljutita reakcija je uslijedila nakon što je Bajedenov izborni štab osudio Trampovu vanjsku politiku, rekavši da su “diktatori i tirani hvaljeni, a saveznici gurnuti u stranu”.

Podsjetimo, razgovori Vašingtona i Pjongjanga o sporazumu i denuklearizaciji Sjeverne Koreje su u zastoju nakon što je propao susret Trampa i lidera Sjevera Kim Jong Una u Hanoju u februaru.

Pjongjang je danas pozdravio vijest da su zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje odgođene.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba