Muftija bihaćkog muftijstva, hafiz Mehmed Kudić, uputio je čestitku muslimanima povodom Kurban-bajrama. Prenosimo je u cjelosti.

“Draga braćo i sestre!

Danas sa zalaskom sunca završio je deveti dan mjeseca zul hidžeta, dan u kome su hadžije na Arafatu. U proteklim godinama naviknuli smo da vidimo na hiljade bijelih šatora, a u njima hadžije u bijelim ihramima iz svakog dijela zemaljske kugle. Navikli smo da budemo u mislima i dovama zajedno s našim hadžijama. Danas su naše misli usmjerene na okolnosti koje su nas pogodile. Jasnija nam je poruka kur’anska da hadž treba obaviti čim se steknu uvjeti za to. Ove godine broj prisutnih hadžija je simboličan. Naše hadžije koje su mamjeravale otići, nisu upjeli zbog ograničenja o broju prisutnih hadžija.

Kao što Muhammed, a.s., nije mogao obaviti hadž za vrijeme Hudejbije te se vratio ashabima i rekao im da zakolju svoje kurbane i vrate se svojim kućama, tako će i svi muslimani svijeta ove godine žrtvovati svoje kurbane i ostat će u svojim kućama. I mi ćemo u danima bajrama zaklati kurban kao zalog poslušnosti dragome Bogu i odbacivanje svega što je loše u nama. Nastojat ćemo da odbacimo zavidnost, mržnju i pohlepu, a da priskrbimo strpljivisot, pokornost i zahvalnost dragom Allahu.
Pogledajmo i one oko sebe nemoćne, zapostavljene i izgubljene, one koji su daleko od svoga doma i svojih najmilijih. Danas treba da je svima bajram. Trećinom kurbana za našu porodicu se obavezujemo da se brinemo o porodici ne samo u danima bajrama nego i trećinu našeg sveukupnog vremena. Čuvajte vašu porodicu i sebe od svakoga zla. Žrtva koju je podnio Ibrahim, a.s. upućuje nas da djelo koje se čini iz potpune odanosti i s nimalo kolebljivosti daju najbolji rezultat. Poslanik je rekao: „Allah je u pomoći svome robu sve dok je on u pomoći svome bratu.“

Trebamo svi preuzeti odgovornot za emanet koji nosimo, svako na svoj način i svako na svom poslu. Vremena koja dolaze traže od nas hrabre, odlučne i iskrene odluke.

Podijelimo radost bajrama s drugima tako što ćemo širiti optimizam, mir i međusobno uvažvanje.

Bajram šerif mubarek olsun!”

Izvor: Biscani.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.