“Vlast ne možete napraviti bez HDZ-a, a teoretski bez SDA može, ali to nikome ne bih preporučio”, izjavio je večeras u intervjuu za televiziju N1 član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Izetbegović je rekao da se SDA trudi da pomiri strane, a o pucanjima koalicija “morate pitati te koji prijete”.

O današnjim “prijetnjama” predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da će se raspasti koalicija SDA i HDZ-a, Izetbegović je kazao da treba pitati one što prijete raskidom koalicija i tužbama.

“SDA se trudi da sredi stvari i smiri strasti. Mi ćemo raditi i nećemo nikada odbiti da dođemo na sjednicu. Mi ćemo se fokusirati na agendu Novalića i agendu Hahna koju ćemo staviti u fokus” kazao je Izetbegović.

Na komentar kako je politički najjači Bošnjak u zemlji, vodi stranku i predstavlja narod u vrhu države, član Predsjedništva BiH je rekao da je s ovim teretima i okolnostima to vrlo stresan i rizičan posao kojeg se prihvatio, javlja Fena.

“Oko sebe imam puno iskusnijih ljudi. Okosnicu SDA čine stotine ljudi koji su decenijama vodili politički život u BiH”, rekao je Izetbegović.

Također, je naveo kako su Bošnjaci bili ugroženi od agresivnih ateista, ali sada je napad s apsolutno druge strane u ime vjere.

“To je pucanj u ljude i u BiH. Bošnjaci će morati braniti svoju vjeru, vjerski, politički i institucionalno. Ne može se ići iz BiH, voditi rat negdje i vraćati se. Ubijati ljude u ime vjere je najgore. Ništa se gore islamu ne može uraditi od toga”, rekao je, između ostalog, Izetbegović.

//Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.