Bakir Izetbegović prisustvovao večeri svjetskih lidera u Parizu

Klix.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u subotu navečer je prisustvovao zajedničkoj večeri svjetskih lidera koja je organizovana u Parizu uoči današnjeg obilježavanja 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata.
U Parizu su se okupili brojni svjetski lideri, a glavni grad Francuske danas će biti domaćin više od 70 šefova država i vlada iz cijelog svijeta.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sinoć je bio domaćin zajedničke večere na kojoj su se, između ostalih, pojavili predsjednik SAD-a Donald Trump, njemačka kancelarka Angela Merkel, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, direktorica MMF-a Christine Lagard, kanadski premijer Justin Trudeau, ukrajinski predsjednik Petro Porochenko.

Na večeru je iz našeg regiona u društvu supruga stigla i hrvatska predsjednika Kolinda Grabar Kitarović, kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Kosova Hashim Thaci, predsjednik Albanije Ilir Meta i predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Širom svijeta danas će biti simboličnu zabilježena 100-ta godišnjica od završetka Prvog svjetskog rata koji je okončan na današnji dan, 11. novembra 1918. godine kada su sile Atante potpisale primirje s Njemačkom.

Prvi svjetski rat je počeo na ljeto 1914. godine nakon što je Austrougarska objavila rat Srbiji, a povod je bio atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda u Sarajevu. Prvi svjetski rat je trajao četiri godine između dva saveza, a za posljedice je imao više od 40 miliona poginulih, enormne materijalne štete i gubitke.

Globalni rat je završen potpisivanjem nekoliko mirovnih sporazuma od kojih je najvažniji Versajski ugovor 28. juna 1919. Nakon rata stvorene su nove države, Austrougarska i Osmansko carstvo su prestali postojati, a napravljena je nova podjela Evrope.3

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...