„Radit ćemo pokretnu haubicu. Radit ćemo to za tržište, ali i za ne daj Bože“, kazao je sredinom aprila bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović, nakon čega su uslijedile brojne osude iz Srbije i Republike Srpske, piše Žurnal.info.

Ali pokretna haubica za „ne daj Bože“, uopće ne postoji. Primjerak „proizveden“ u preduzeći BNT Novi Travnik praktično je neupotrebljiv, a široka proizvodnja nikad neće ni početi. Iza svega, tvrde izvori Žurnala, stoji srbijanski trgovac oružjem Đorđe Tešić koji je prije 8 godina hapšen zbog ilegalne prodaje oružja Južnom Sudanu koji je pod sankcijama UN-a. Đorđe Tešić je prvi rođak Slobodana Tešića, jednog od najpoznatijih trgovaca oružjem na svijetu, čije se ime nalazi na crnoj listi SAD-a, i koji je bio pod sankcijama Ujedinjenih nacija.

Sve je počelo 11. jula 2013. godine. Tada kompanija BNT TMH Novi Travnik potpisuje ugovor sa firmom Consing ltd, registrovanom na Belizeu.

„Predmet ugovora je analiza aktualnih zahtjeva tržišta i savremenih svjetskih rješenja u oblasti samohodnih oruđa kalibra 155 milimetara, njihove municije i sistema za upravljanje vatrom“, piše u članu 1 ovog ugovora koji je u posjedu Žurnala.