Balkan na udaru! Cijela Amerika se zaledila zbog ove pojave, a sad se masa kreće ka Evropi – i nama!

index.hr

Sjever SAD je zaleđen zbog polarne temperature i vjetrova koji dolaze s Arktika.

Takođe, najavljen je i hladni talas koji će zahvatiti Evropu. Stoga se postavlja pitanje kako ćemo mi proći u toj “podjeli minusa”. Takođe, iako se svijet smije na tvit američkog predsjednika koji je za polarne temperature “okrivio” globalno zagrijavanje, zbivanja u SAD gdje je na srednjem zapadu temperatura i preko – 50, nameću se neka važna pitanja.

Najprije, kako piše hrvatski portal Index.hr, prvo pitanje je zašto se bilježe takvi hladni rekordi ako se svijet globalno zagrijava i ako je velikih zimskih minusa sve manje? Drugo, posebno zanimljivo je mogu li takve ekstremne hladnoće postati učestalije i u našem regionu.

Nad Zemljinim polovima, kako sjevernim, tako i južnim, u višim dijelovima atmosfere, u troposferi i stratosferi, nalaze se postojana područja niskog pritiska vazduha koja se nazivaju polarnim vorteksima, odnosno vrtlozima. U tim vorteksima, zbog rotacije Zemlje, vazduh kruži u smjeru od zapada prema istoku.

Kada govorimo o sjevernoj hemisferi, ispod sjevernog vorteksa nalazi se masa hladnog, gustog, arktičkog vazduha. Mjesto susreta hladnih polarnih suhi masa vazduha s toplim, vlažnijim, bliže ekvatoru, naziva se polarnim frontom i približno se proteže na oko 60º geografske širine, što znači negdje iznad Skandinavskog poluostrva.

Polarni vorteks, čija snaga zavisi o veličini razlika u temperaturama na polovima i na ekvatoru, obično jača zimi, a slabi ljeti jer su zimi razlike veće, a ljeti slabije. Ali, s klimatskim promjenama Sjeverni pol ubrzano se zagrijava, brže od ostatka svijeta.

Razlog za to je činjenica da se svake godine bela površina leda koja reflektuje sunčevu svjetlost sve više smanjuje, a površina tamnog mora koje upija sunce povećava. Tako se stvara povratna sprega otapanja leda i zagrijavanja.

Ovakvo ubrzano zagrijavanje Sjevernog pola dovodi do smanjenja razlike u temperaturama između polarnih i tropskih krajeva, a time i do smanjenja razlike u pritiscima. Zbog tog slabljenja, slabi i polarni vrtlog koji funkcioniše kao svojevrsni zid koji sprečava prodore hladnog vazduha na jug. On sve češće i sve više krivuda kao što rijeke krivudaju u nizijama, a povremeno dolazi i do njegovog raspada, uglavnom na dva dijela.

Ovakve situacije obično nagovještavaju nagli porast temperatura u stratosferi iznad Sjevernog pola na visinama između 20 i 30 kilometara. Nakon raspada, jedan dio vrtloga i ledenih masa arktičkog vazduha obično putuje prema Kanadi, a drugi prema Evroaziji.

Šta čeka region?

Svi se s pravom pitaju, mogu li i Evropu, odnosno naš region zahvatiti takve polarne temperature, a Index.hr piše da je odgovor potvrdan.

Evropa je posljednjih decenija uglavnom bila pošteđena izrazito velikih prodora polarnih vrtloga kakvi su zimi često harali sjeverom SAD-a. Međutim, analiza meteoroloških podataka kroz posljednje tri decenije pokazuje da se zimski polarni vrtlog sve više seli na istok – sa sjeverozapada SAD-a, prema sjeveroistoku SAD-a i dalje prema Evroaziji.

U čemu je stvar? U suštini, Zemljinim polom postoje dva polarna vrtloga – jedan u stratosferi na visini od oko 20.000 metara i drugi u troposferi na visini između 5.500 i 9.000 metara. Kada meteorolozi govore o polarnom vrtlogu, obično misle na onaj niži, u troposferi.

Međutim, studija iz 2016. posvetila je posebnu pažnju stratosferskom vrtlogu koji može imati veći, mada suptilniji uticaj na vremenske prilike na srednjim geografskim širinama.

Meteorološki podaci korišteni u analizi pokazali su da taj vrtlog posljednjih 30 godina slabi i putuje prema istoku. Njegovo slabljenje znači da može jače krivudati i tako se čak i odcijepiti od polarnih krajeva i spustiti duboko prema jugu, što se može dogoditi čak i krajem zime.

Studija je takođe utvrdila da postoji neka bliska povezanost između smanjenja arktičkih površina pod ledom i pomijeranja vorteksa, ali za sada ne mogu podrobnije razjasniti koji bi mehanizam mogao biti odgovoran za to.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Index)0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...