Balkanska mafija, a među njima i kriminalci iz BiH, posljednjih nekoliko godina učvrstila je vezu s južnoameričkim narkokartelima, tvrdi Marko Nicović, bivši šef beogradske Kriminalističke policije i član Svjetske asocijacije bivših policijskih komesara.

Uzgoj u džunglama

Tone kokaina koje se proizvode u laboratorijima u šumama Bolivije, Perua, Kolumbije i Ekvadora posljednjih nekoliko godina samo su u tranzitu prolazile kroz BiH, a nedavne ulične zapljene svjedoče o tome da se sada značajan dio zadržava.

Bosanskohercegovački kriminalci nisu regrutirani samo za krijumčarenje, postoje, kako je Nicović pojasnio, bivši policajci, vojnici s ratnim iskustvom koji rade na osiguranju droge, kao i pomorci koji prevoze i skrivaju drogu.

Kada je riječ o velikim pošiljkama, glavnu riječ vode “škaljarci” i “kavčani”, čiji međusobni sukob je, kako Nicović tvrdi, narušio “sigurni” put kokaina, te je došlo do velikih zapljena poput one u Italiji kada je pala tona kokaina u bananama koje su trebale biti dopremljene u BiH. Tada su uhapšene i dvije osobe u BiH.

On napominje da je to samo jedna ruta te da su ostale aktivne.

Radi se o drogi čija je vrijednost više od 50 miliona eura. Kokain je 19. februara otkriven u Italiji u brodskim kontejnerima s banama iz Kolumbije. Istražitelji su kontejnere koji su trebali biti iskrcani u crnogorskoj luci Bar vratili u opticaj, kako bi bila otkrivena njihova krajnja destinacija. Tako je jedan dio kokaina  završio u BiH, a manji dio je zaplijenjen u Sjevernoj Makedoniji.

Kopnena veza

Uz dogovor s karabinjerima, u pakete s bananama ubačene su vrećice s brašnom, a ostavljeno je i nekoliko kilograma kokaina kako operacija ne bi bila razotkrivena, te je takva pošiljka stigla u Sarajevo, gdje je uslijedilo hapšenje.

Nicović je također potvrdio da su Balkanci iz kokainskog biznisa istisnuli tursku, bugarsku i italijansku mafiju te da se sve odvija preko hrvatskih, crnogorskih i albanskih luka.

– Bosna i Hercegovina je na udaru, jer je kopnena veza prema Evropi.

Prema njegovim riječima, za bh. policijske agencije problem neće biti samo krijumčarenje droge, već i migranata, kojih je mnogo, i da s njima može putovati droga – pojasnio je Nicović.

U Latinskoj Americi su već odavno bokseri iz Sarajeva David Cufaj i Smail Šikalo. Cufaj, koji je u Peruu označen kao glavni finansijer isporuke dvije tone kokaina kamuflirane u kante šparoga koje su trebale biti poslane u Belgiju, nakon bijega uhapšen je ponovo u januaru ove godine.

Cufaj je u odsustvu bio osuđen na 17 godina zatvora. Nakon hašenja odmah je prevezen u zatvor, gdje će ostati do 2037. godine. Smail Šikalo je uhapšen prošle godine u Peruu kada je otkrivena tona i po kokaina, a na pošiljci je bila oznaka BiH.

Uhapšena posada broda

Nekoliko dana nakon zapljene u Sjevernoj Makedoniji, 26. februara uslijedio je novi pokušaj šverca kokaina morskim putem. Četvorica crnogorskih državljana, Kotorani Vasko Radonjić (50), Nikola Markić (29), Mihajilo Đorđević (58) i Cetinjanin Dragoljub Živković (67) uhapšeni su u akciji policije u kojoj je zaplijenjeno više od 5,7 tona kokaina na brodu “Aresa” u vodama Venecuele. Akciju hapšenja inicirala je crnogorska policija, koja je pratila kriminalnu grupu.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Balkanska mafija puni Evropu kokainom / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.