Banja Luka danas plače za Momčilom Krajišnikom. U iskazivanju emocija prednjači “prvi baja” među Srbima, Milorad Dodik. Nižu se hvalospjevi o jednom od osnivača RS-a i prvom predsjedniku Narodne skupštine RS-a.

Međutim, ova ljubav je nešto novijeg datuma. Nije zgoreg podsjetiti kako je Banja Luka dočekala Krajišnika 1997. godine, nakon razlaza Biljane Plavišić i SDS-a. Krajišnik je tada bio predsjednik SDS-a, a ovu posjetu Banja Luci, u koju je došao iz tadašnje prijestonice RS-a, Pala, sigurno je da nikada nije zaboravio.

Naime, u toku je bila predizborna kampanja za vanredne izbore za predsjednika RS-a. U Banja Luci su u isto vrijeme bili predsjednici tada dvije najveće stranke u ovom entitetu, SDS-a na čelu sa Krajišnikom i novoosnovanog Srpskog narodnog saveza Biljane Plavšić. Banja Luka je listom bila za Biljanu i njenog novog pulena, Milorada Dodika. Krajišnik je bio “persona non grata” u ovom dijelu BiH. Čak je bio u zvojevrsnom zarobljeništvu, jer je hotel Bosna, gdje se sklonio pred razularenom masom, bio pod opsadom stanovnika Banja Luke. Kako je izgledao Krajišnikov bijeg iz grada koji ga danas oplakuje možete pogledati u videu.

Isti tenkovi, koji su ispratili Krajišnika iz Banja Luke doveli su te 1997. godine Milorada Dodika na premijersku poziciju u svojevrsnom državnom udaru koji je izvršen u ovom bh. entitetu zahvaljujući obilatoj podršci NATO-ovih snaga u BiH.

Izvor: oslobodjenje.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.