Banja Luka: Protest protiv poskupljenja vozačkih ispita

BHRT

U Banjaluci je danas održano protestno okupljanje građana zbog najavljenog poskupljenja obuke za vozače svih kategorija i ispita za vozačku dozvolu. Prema novoj odluci, polaganje vozačkog ispita za B kategoriju od naredne godine trebalo bi koštati 1633 BAM, javlja reporter BHRT.
Nezadovoljni tom odlukom okupljeni su poručili da je planirano poskupljenje nerealno imajući u vidu standard većine građana BiH.

Dodaju i da novo poskupljenje predstavlja udar prvenstveno na mlade ljude kojima je polaganje vozačkog ispita i do sada bilo preskupo, a potrebno za zaposlenje.

Najavljenom povećanju cijene protive se i prevoznici koji ističu da je poskupljenje obuke za vozače van pameti, jer vozačkog kadra praktično i nema u BiH.

Ističući kako nijedna analiza nije pokazala da će nove cijene polaganja unaprijediti kvalitet obuke kandidata u Udruženju za unapređenje bezbjednosti saobraćaja kažu da će eventualno dovesti do zatvaranja 50 posto autoškola u BiH, jer građani i sada jedva plaćaju vozačke ispite.

“Niko nije obratio pažnju da Vijeće ministara određuje cijenu i predavanja iz oblasti prve pomoći, a tu dolazi do poskupljenja za 200 BAAM, tako da ako sve to saberemo vozački ispit za B kategoriju bi iznosio negdje 900 eura, što ni u jednoj zemlji EU, okruženju, posebno u Sloveniji cijena vozačkog ispita B kategorije nije na tom nivou. A nijedna analiza, nijedan element ne dokazuje da će povećanje cijene dovesti automatski i do kvaliteta”, kazao je Milenko Jaćomović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS .

U ovom Udruženju navode da je odluka o poskupljenju u suprotnosti sa Zakonom o konkurenciji BiH, te da će ukoliko odluka bude usvojena Sudu BiH uputiti žalbu, jer je jedinstvena, propisana cijena protivna pravilima Evropske unije.2

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...