IZ UREDA Grada Beča javljaju kako su u glavnom gradu Austrije prije nekoliko dana u promet pušteni prvi autonomni autobusi bečke tvrtke za javni prijevoz Wiener Linien.

Dva nova autonomna autobusa bez vozača na električni pogon dio su projekta u koji su bili uključeni Austrijsko ministarstvo prometa, Wiener Linien, Austrijski tehnološki institut, Kuratorij za sigurnost u prometu, Organizacija za kontrolu kvalitete TÜV Austria, Siemens AG Österreich te francuski proizvođač autobusa Navya.

Cilj projekta bio je u novoizgrađenoj bečkoj gradskoj četvrti Seestadt Aspern uvesti autobusnu liniju s autobusima bez vozača koja može funkcionirati u realnim uvjetima.

Vožnja besplatna za sve

Novi su autobusi najprije dvije godine testirani bez putnika, a početkom lipnja 2019. i prvi su se putnici napokon imali prilike provozati novim autobusima. Dionica nove autobusne linije obuhvaća deset stanica, a završava kod postaje podzemne željeznice U2, tako da građani iz udaljenijih zgrada udobno i brzo mogu stići do centra grada. Vožnja novouvedenom autobusnom linijom je potpuno besplatna za sve.

Zbog sigurnosnih se razloga putnici u novim autobusima smiju voziti samo u sjedećem položaju. Svaki autobus ima 11 sjedećih mjesta, pri čemu ih je deset rezervirano za putnike, a jedan za specijalno obučenog operatera koji po zakonu mora biti prisutan tijekom vožnje. Operater se u vožnju uključuje u slučaju nenadanih smetnji ili barijera na prometnici te vozilo usmjerava alternativnim pravcem.

Klasični red vožnje nije zadan, ali putnici se putem QR koda ili internetske stranice bečkog poduzeća za javni prijevoz u svakom trenutku mogu informirati o aktualnom kretanju autobusa.