Bego Gutić: Uniformisani policajci lijepe plakate PDA, imamo fotografije

vijesti.ba

Lider PDA Mirsad Kukić svjestan je da će na predstojećim izborima doživjeti katastrofalan poraz, pa se privatizovanjem državnih resursa na području TK hvata za slamku i pokušava popraviti svoju poziciju kako bi ostvario što bolji izborni rezultat, poručuje predsjednik OO SDA Banovići Bego Gutić.

U razgovoru za Vijesti.ba, Gutić naglašava da su bukvalno sve državne institucije na području TK ispolitizirane do te mjere da su njihovi resursi otvoreno stavljeni u funkciju Kukićeve kampanje.

– Nekad se govorilo da je to politizacija, ali je Kukić otišao korak dalje, pa sad nije riječ o politizaciji, već privatizaciji državnih resursa – kaže Gutić.

Stoga ga ni ne čudi da u lijepljenju plakata PDA u toku radnog vremena učestvuju i uniformisani policajci – za šta u OO SDA Banovići tvrde da imaju i dokaze – jer je „PS Banovići već izvjesno vrijeme politizirana i u funkciji je jedne političke opcije – PDA i jednog čovjeka – Mirsada Kukića”.

Naš sagovornik tvrdi da menadžment PS Banovići direktno prima instrukcije od Kukića i predsjednice OO PDA Banovići Elzine Pirić, te da upravo oni rukovode tom stanicom.

– To je hvatanje za slamku čovjeka koji je svjestan da će na izborima u oktobru doživjeti katastrofalan poraz i da će mu narod kazati gdje mu je mjesto – poručuje Gutić.

Potcrtava i kako je Općina Banovići grubo prekršila Izborni zakon BiH, odnosno njegov član 7, kojim je jasno i precizno definisano da svi prostori za plakatiranje kojima upravlja Općina moraju biti ravnomjerno podijeljeni onim političkim partijama koje se natječu.

Prema Gutićevim riječima, uprkos tome što su i SDA, i SBB, i SDP blagovremeno podnijeli zahtjev, sve lokacije u općini Banovići na kojima je moguće javno isticati oglase, plakate i bilborde dodijeljene su PDA-u.

– U odgovoru općinske službe, koji smo dobili, rukovodilac Amir Mrkonjić na jedan grub način nas obavještava da je u BiH registrovano 139 političkih partija i da je on sve te prostore dao jednoj političkoj partiji – PDA-u, koja se, eto, kao, prva javila. Nakon toga smo pozivani da mi predložimo neke nove lokacije, ali, naravno, na to nismo pristali, jer je očito da se ovdje radi o zloupotrebi i privatizaciji općinskih struktura u predizborne svrhe – ogorčen je Gutić.

Kako navodi, OO SDA Banovići uputio je dopis MUP-u TK, Unutrašnjoj kontroli, PS Banovići, OSCE-u i CIK-u BiH i od njih zatražio da poduzmu sve mjere kako bi se predstojeća izborna kampanja ipak provela transparentno i konkretno za sve političke subjekte.

– U suprotnom, bit ćemo prinuđeni objaviti javno fotografije službenika PS Banovići na kojima se jasno vidi kako uniformisani lijepe plakate PDA – dodaje Gutić.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...