Belgijanac Tomas Stejart: Umjetničkom scenom u BiH još vlada rokenrol

Moja djela su refleksija na nasilne političke i ekonomske sisteme

Autor: N. AJNADŽIĆ

Umjetnik iz Belgije Tomas Stejart (Thomas Steyaert) večeras u 20 sati otvorit će izložbu slika i crteža u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu. 

Dobra prilika

Nije prvi put da sarađuje s kulturnim institucijama u našoj zemlji te je ovdašnjoj publici poznat kao performans umjetnik i koreograf. Stejart nam je govorio o izložbi kojoj nije želio davati nikakvo posebno ime. 

– To je selekcija slika koje sam napravio u Belgiji i u BiH. Rađene su različitim tehnikama. Velika su to djela, većina njih su dva i po metra u visinu, a u širinu metar i 80 centimetara. Djela su poprilično i apstraktna – govori nam Tomas.

Kaže da slike nemaju posebno značenje.

– Vrlo je intuitivan rad. Nemam specifičan ni konkretan ideal dok slikam. Mislim da predstavlja refleksiju na nasilne političke i ekonomske sisteme. U Sarajevu izlažem jer ovdje poznajem scenu, posebno pozorišnu. Radio sam neke projekte ovdje s Harisom Pašovićem i drugima. Radio sam u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS), Sarajevskom ratnom teatru (SARTR), Bosanskom narodnom pozorištu Zenica… Slikam samo šest posljednjih godina. Ovo je dobra prilika za mene da podijelim svoja vizuelna djela s ljudima u BiH – ističe Stejart.

Bit će izloženo 11 slika, kao i crteži manjih formata 

Smatra da je Umjetnička galerija dobar prostor za njega.

– Imam vezu sa Sarajevom i Bosnom. Mada, moram reći da ovdje nije zdrav umjetnički predio. To je nešto što sam naučio. Nedostaje mnogo toga, a to ima veze s političkim interesima i finansijama. Ima još mnogo posla ovdje, umjetnički, ali i produktivno – smatra Stejart.

Jasan koncept

Ipak, veoma voli raditi u BiH. 

– Upoznao sam vrlo zanimljive ljude. Ono što postoji u Bosni je to da se stvari mnogo spontanije odvijaju u poređenju s Belgijom. Ovdje umjetničkom scenom još vlada rokenrol. Naravno da ima dobre i negativne strane – zaključuje Stejart.

Moram moliti za svoj novac

– U nekim pozorištima ljude ne plaćaju za njihov rada, uključujući i mene. Morate moliti za svoj novac… To je nezdravo. Nema platforme za mlade umjetnike da istražuju i razvijaju vlastiti umjetnički jezik – smatra Stejart.

(Autor: Avaz)