“NE MOŽEMO ignorirati novu stvarnost”, rekao je Club Bruggeov direktor Bart Verhaeghe Kickeru na temu o spajanju nizozemske i belgijske lige.

Nizozemci i Belgijci planiraju pokrenuti revoluciju u europskom nogometu spajanjem svojih liga u jednu jedinstvenu koja bi imala 18 klubova, pišu Nijemci.

“Prije ili kasnije, postojat će europska Superliga u kojoj će Bayern i Real igrati utakmice nedjeljom”, rekao je Verhaeghe.

Kompanija Deloitte izračunala je da bi novostvorena liga BeNe mogla donositi 400 milijuna eura godišnje samo od TV prava. Za usporedbu, nizozemska i belgijska liga danas zarađuju oko 80 milijuna eura godišnje od televizijskih prava.

Spajanjem bi se stvorila šesta po jačini europska liga i bila bi odmah iza Engleske, Španjolske, Njemačke, Italije i Francuske.

Ovo istraživanje od Deloittea su naručili Gent, Club Brugge, KRC Genk, RSC Anderlecht i Standard Liège iz Belgije te Ajax, AZ Alkmaar, Utrecht, Feyenoord, PSV Eindhoven i Vitesse iz Nizozemske. 

To su zainteresirani klubovi, ujedno i prvoligaši svojih zemalja. Zasad nije poznato koliko bi koja zemlja davala prvoligaša – prema prvim informacijama, deset bi bilo nizozemskih klubova, osam belgijskih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva kluba bi ispadala iz lige, a umjesto njih bi u ligu ulazili prvaci Belgije i Nizozemske, koji bi i dalje igrali u svojim ligama.

Problem predstavljaju navijači, odnosno duga putovanja.

“Nismo oduševljeni”, rekao je Matthijs Keuning iz udruge nizozemskih navijača.

“Puno je tu pitanja, a vrlo malo odgovora”, dodao je Eddy Janssis iz belgijske udruge.

Trebalo bi također urediti stvar s UEFA-om – bi li liga BeNe bila kategorizirana kao jedno državno prvenstvo ili bi dvije države nastavile slati svoje nacionalne predstavnike u europska natjecanja.

Ipak, nisu svi klubovi za ovu ligu. Twente, četvrti najveći nizozemski klub, nije dio razgovora i istraživanja. Sparta Rotterdam, Heracles i Heerenveen protive se ideji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Više saznajte na izvornom linku: – Belgijci i Nizozemci pokreću revoluciju: “Bayern i Real u istoj ligi nedjeljom” / (index.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.