Bend “Retro” uveliko je poznat među bihaćkom rajom.

Ovu raspjevanu, šarenu i veselu ekipu čine: Dženan Rakić (frontmen), Haris Pozderac (bas) Armin Alagić (gitara) i Nermin Dedić (bubnjevi).

U kratkom, ali zanimljivom razgovoru sa frontmenom benda “Retro”, Dženanom Rakićem (Džengizom) otkrili smo zanimljive detalje i neke nove priče koje ovu ekipu čine tako posebnom.

Naime, 12.1.2019. godine bend je proslavio godišnjicu svog postojanja. Simbolično, njihov početak upravo počinje 12.1.2018.

Frontmen ove ekipe je u svom šaljivom modusu podijelio svoje planove, želje, ciljeve i ljubav prema muzici, te nam pružio mali uvid u ono šta za njega muzika zapravo znači i kakvu pokretačku snagu ona ima.

Prvi muzički koraci

“Muzikom se aktivno bavim od trinaeste godine života, počevši od raznih orkestara, hora muzičke škole, međutim sami orkestri su bili ti koji su presudili” – izjavio je Dženan Rakić za portal Biscani.net .

Ulični svirač

Ljubav prema muzici je ovog umjetnika dovela do statusa “uličnog svirača” te je na taj način pokušao približiti dašak urbanizma sa Njujorških ulica.

Inspiracija za ovaj korak su mu, kako kaže, bila stara vremena, gelenderi i sjećanje kako je to nekad bilo.

“Jedan čovjek mi je prišao sa riječima kako nije u Bihaću vec dvadesetak godina, te kako ga je moje sviranje podsjetilo na ta stara vremena i na neku davnu mladost”, dodaje Rakić.

Kasnije su mu se pridružili: Sadnel Aličić (gitara) i Hadžem Emrić (klarinet) te su kako kaže izazvali potpunu pometnju i stvorili atmosferu kojoj su težili.

Kao inspiraciju i podršku ka svom cilju navodi muzičare koji su mu pružili sve ono što je jednom mladom umjetniku potrebno.

“Hasan Kišmić je čovjek kog kojeg sam učio prve akorde. Uveo me je u rock muziku te sam mu zbog toga uveliko zahvalan. Pored njega tu je i Husnija Malkoč, uz njega sam naučio šta je to sevdalinka, starogradska muzika, makedonska, grčka… te mi je to pružilo jedno novo iskustvo. Među njima također su i Saša Mirković (Start), Zulfikar Zosko Handukić (The Babe Barbarella), Mirza Toromanovic (Boje noći) te Zlatan Dupanović (Neron)”, nastavlja.

Iako su uveliko poznati po svojim coverima koje su ostvarili u produkciji “ER Production” Eldina Rekića, da je njihova želja jaka govori i činjenica da ovi dečki uveliko rade na svojim autorskim pjesmama.

Pokretač ove ideje bio je gitarista benda Armin Alagić, te je shodno tome uradio tekst i muziku za njihovu prvu autorsku pjesmu pod nazivom “Zašto kriješ lice” za koju je snimljen spot u produkciji Aida Bešića (Aid Visual).

Trivijalnost muzike

U daljnjem razgovoru podijelio je sa nama svoj stav o muzici današnjice,ciljeve ali i anegdotu koja dodatno obogatila ovu priču.

“Samo kad pogledate današnju mladež te kakve tekstove čitaju, kakvu muziku slušaju, te tim gore, poistovjećuju se istim postaje jasno zašto je naša želja za povratkom u pravu postavu rocka toliko jaka. Ono što je nekad bila “jedina moja” sad je zamijenila “bebo”. Trivijalnost je neminovna”, ističe Rakić.

Cilj

“Moj cilj je vracanje Rock-a nazad među ljude, sjećanje na Azru, Bijelo Dugme, Riblju Čorbu jer,nažalost, egzodus mladih iz države čini ovaj put “težim”,pa to malo što nam je ostalo da održimo na okupu. Anegdota koja nam se je desila u Cazinu je nekako pravi pokazatelj toga. Prva svirka je bila u modusu rock-a. Nakon dvije godine dolazimo u isti kafić gdje se čuje Milica Pavlović – to vam otprilike sve kaže. Posebno jer je prosjek publike bio između 17-20 godina. Da me ne shvatite pogrešno, imam veliko poštovanje prema pravoj narodnoj muzici kao sto su izvedbe Tome Zdravkovića, Tozovca, Silvane Armenulić, Esme Redžepove i mnogih drugih” – ističe naš sagovornik.

Za sam kraj ovo razgovora, bend “Retro” najavljuje svirku 1.2. u Prijedoru (“Jelen Pub-Club Life”) s početkom u 20:00 sati, te Vas pozivaju da im se pridružite u stvaranju nekih novih/starih vremena.

Ekipa portala Biscani.net ovim dečkima želi mnogo uspjeha u muzičkim vodama.

U nastavku možete pogledati cover ovog benda.