Beograd traži reakciju EU i međunarodne zajednice na carinske mjere Prištine

Klix.ba

Državni vrh Srbije pozvao je u petak Evropsku uniju i međunarodnu zajednicu da reagiraju na kršenje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Kosova s EU-om i srednjoevropskog trgovinskog sporazuma koje su vlasti u Prištini narušile povećanjem uvoznih taksi na robu iz Srbije i BiH od 100 posto.
Nakon sastanka vlade Srbije s predsjednikom, u petak navečer premijerka Ana Brnabić i šef države Aleksandar Vučić na zajedničkoj su konferenciji istaknuli da će Srbija na sve mogućne načine pomoći Srbima na Kosovu da ne osjete posljedice povećanja uvoznih taksi.

“Beograd se mora pripremiti na dugotrajnu pomoć i potporu srpskom narodu na Kosovu koja neće biti ni laka, niti jednostavna ni jeftina”, rekao je Vučić, prenijela je Hina.

Brnabić je novinarima rekla da će Srbija u ponedjeljak podnijeti prijavu za postojanje povrede Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), a od UNMIK-a, koji zastupa Prištinu u CEFTA, tražiti početak formalnih konzultacija, što je obvezni postupak prije arbitraže.

Beograd je poručio kako očekuje da se “druga strana urazumi”, uz ocjenu da carinske mjere “nisu pamet” Prištine već “njihovih sponzora”, te da se kosovska vlast namjerava držati uvedenih mjera sve dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova.

Naglašavajući da je Srbija, po robnoj razmjeni, prvi partner Kosovu, prije Njemačke i Turske, srbijanski šef države je ocijenio “nevjerojatnim” to što “danas i proizvodi imaju svoju nacionalnost” i što se mjerama prištinskih vlasti sprečava da proizvodi srpskih poduzeća ulaze na Kosovo, dok se izuzimaju druge kompanije koje posluju i proizvode u Srbiji.

“Istina je oružje kojim Srbija danas pobjeđuje”, rekao je Vučić i naglasio da je Beograd ponovno spreman sjesti za pregovarački stol kad se Priština “urazumi” i povuče carinske mjere.

Vučić je, komentirajući hapšenje Srba na sjeveru Kosova u vezi s istragom ubistva srpskog političara s Kosova Olivera Ivanovića, rekao kako Srbija očekuje dokaze o umiješanosti uhapšenih.

Specijalne jedinice kosovske policije ROSU u petak ujutro, po nalogu specijalnog tužilaštva Kosova ,u sjevernom srpskom dijelu Mitrovice uhapsile su tri osobe u okviru istrage ubistva Ivanovića, a jednu zbog izazivanja incidenta. Policija je saopćila i da traga za još jednom osobom.

Službeni Beograd takvu je akciju oštro osudio, a vlada Srbije održala je vanrednu sjednicu.

Vučić se sastao s čelnicima vojske, policije i sigurnosne agencije (BIA), te odvojeno razgovarao s ambasadorima Rusije i Kine u Beogradu.

U petak su širom Kosova u srpskim sredinama održani jednosatni mirni protesti zbog povećanja uvoznih taksi na robu iz Srbije, ali i protetsi protiv “policijskog i političkog terora Prištine”, javili su beogradski mediji s Kosova.

Predstavnici Srpske liste, koja je zamrznula svoje koalicijsko sudjelovanje u kosovskoj vladi, naglasili su da mirnim protestima Srbi “šalju poruku da žele živjeti mirno i dostojanstveno“.

Izvor:Klix.ba0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...