Beograđanin Momčilo Đinović (26), koji je ucjenjivao čuveni holivudski filmski studio, sin je bivšeg visokog policijskog funkcionera.

Ovaj mladić, koji je uspio da navede čuveni 20th Century Fox da mu uplati devet bitcoina čija je vrijednost 1,3 miliona dinara (oko 20 hiljada KM) da ne bi prije svjetske premijere objavio na internetu film Boss baby, sin je Radoslava Đinovića koji je svojevremeno otišao u penziju s mjesta načelnika Službe za borbu protiv terorizma i ekstremizma u MUP-u u Beogradu.

“Momčilo je živeo sam. I živeo je kako je hteo. Nemojte ništa da me više pitate o njemu, na sastanku sam”, kratko je rekao Radoslav za Blic.

Đinovića opisuju kao mladića koji voli noćni provod, kompjutere i kao pravog zaljubljenika u holivudske blockbustere, posebno ekranizacije stripova. Njegovi poznanici, koji su šokirani hapšenjem, opet kažu da je i te kako društven i da je veliki ljubitelj stripova i filmova Marvel.

“On je poreklom iz Smedereva, u Beograd se doselio zbog studija. Jedno vreme živeo je sa devojkom i još nekim cimerima. I tada je obožavao Marvela i superheroje. Istetovirao ih je po celom telu, najveća koju ima je Supermen”, priča Momčilov poznanik.
Momčilo Đinović (26) uhapšen je jučer jer je ucjenjivao dvije američke produkcijske kuće da će njihove filmove staviti na internet ako mu ne isplate 25 bitcoina, što je oko tri miliona dinara (oko 50 hiljada KM).

Poznanicima nije poznato ni kako mu je Đinović nabavio kopiju filma, ali ni kako je došao na ideju o ucjeni. Đinović se bavi IT tehnologijama, a posljednje zaposlenje imao je 2013. kada je radio kao sistem administrator u jednoj građevinskoj firmi, gdje se zadržao svega tri meseca.

On će danas biti priveden na saslušanje u Više javno tužilaštvo. Đinović je uhapšen u Beogradu u akciji pripadnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) MUP- Srbije i njemu je po nalogu tužioca za visokotehnološki kriminal određen policijski pritvor do 48 sati.

Na meti su mu se našle čuvena produkcijska kuća 20th Century Fox i distributerska kompanija MCF MegaCom Film, koje je ucjenjivao filmom Boss baby, koji je producirao Dreamworks, slavnog reditelja Stevena Spielberga.

Đinović je u februaru pribavio još neobjavljenu kopiju filma. Mladi Beograđanin je potom maila stupio u kontakt s obje kuće od kojih je tražio da mu se na bitcoin novčanik uplati ukupno 25 bitcoina. Poručio im je da će film javno objaviti na internetu prije svjetske premijere ako ne ispune njegov zahtjev.

Holivudske kuće odlučile su da plate i ne riskiraju. Iako je dobio uplatu od devet bitcoina, Đinović je tražio i preostalih 16 bitcoina. Kako je premijera filma bila zakazana za 31. mart, u strahu da se na tome neće zaustaviti odlučile su se ipak da slučaj prijave. Kako je Đinović došao do kopije dva mjeseca ranije, bit će predmet istrage.